ندای لرستان

آخرين مطالب

2025؛ سال بد برای برجام مقالات

2025؛ سال بد برای برجام
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
«ترامپ که به سیاست خشن ضد ایرانی متمایل شده بود، توافق هسته‌ای را که باراک اوباما سلف او با تهران امضا کرده بود، نابود کرد. جو بایدن ضمن اعتراف به اشتباه، اما در اصلاح آن کاملا شکست خورده است، در عوض با اصرار بر بهبودهای غیرواقعی توافق، فرصت را از دست داده است. اگر جنگ سرد در خاورمیانه بین آمریکا، اسرائیل و ایران داغ شود، همه امیدها از بین خواهد رفت.»
باب دریفوس روزنامه‌نگار مستقل آمریکایی و سردبیر «دنیشن» 26 آوریل در پایگاه تحلیلی فیر آبزرور نوشت: یک مرد آشفته و غالبا بی‌بند و بار، توافق آمریکا و ایران را که دستاورد مهم سیاست خارجی دوره دوم ریاست جمهوری باراک اوباما، رئیس‌جمهور سابق ایالات متحده بود، نابود کرد. او سپس دستور ترور یک ژنرال ارشد ایرانی را صادر کرد که به طور چشمگیری تنش‌ها را در منطقه افزایش داد. مرد دیگر مدافع سنتی استثناگرایی آمریکاست، حامی توافق آمریکا و ایران که وعده داد پس از روی کار آمدن، توافق را بازگرداند.
در ماه نوامبر، رای‌دهندگان آمریکایی باید انتخاب کنند که به کدام یک از این دو نفر برای مدیریت تنش‌های انفجاری با تهران در سراسر خاورمیانه که اکنون در بحران است، اعتماد کنند. جنگ در غزه خطر درگیری ایران و اسرائیل را تشدید کرده است - با حمله ویرانگر اخیر اسرائیل به کنسولگری ایران در سوریه و پاسخ موشکی و پهپادی ایران به اسرائیل شانس درگیری افزایش یافته است. علاوه بر این، محور مقاومت ایران هژمونی آمریکا را در سراسر خاورمیانه به چالش می‌‌‌کشد.
در حالی که بایدن سیگنال‌هایی را به تهران نشان داد، بحران‌های شعله‌‌‌ور در سال‌های 2022 و 2023، از جمله حمله حماس به اسرائیل، موانع بزرگی را بر سر راه پیشرفت ملموس در بازیابی برجام قرار داد. بدتر از آن، این است که ایران تمایلی به اعتماد به یک سرمایه‌گذاری دیپلماتیک دیگر با آمریکا ندارد. در واقع، در طول گفت‌وگوهای قبلی، ایران به وضوح بیش از حد از قدرت خود استفاده کرد و بسیار بیشتر از آنچه بایدن می‌توانست ارائه دهد، مطالبه کرد.
در همین حال، ایران تحقیقات هسته‌‌‌ای و تاسیسات بالقوه تولید خود را تسریع کرده و ذخایر زیادی از اورانیوم را غنی‌سازی کرده است، همان‌طور که واشنگتن پست گزارش داد، «ایران در یک بازه زمانی از چند روز تا چند هفته می‌تواند به درجه سلاح برای حداقل سه بمب دست یابد.»
کنش ضد‌ایرانی ترامپ
زمانی که ترامپ در ژانویه 2017 روی کار آمد، ایالات متحده و ایران دقیقا در صلح نبودند، اما برجام حداقل پایه و اساس چیزی را ایجاد کرده بود که بسیاری امیدوار بودند دوره جدیدی در روابط آنها باشد. ایران موافقت کرده بود که مقیاس و دامنه برنامه غنی‌‌‌سازی اورانیوم خود را به شدت محدود کند، تعداد سانتریفیوژها را کاهش دهد، تولید اورانیوم با غنای پایین برای سوخت نیروگاه را محدود و تقریبا تمام ذخایر اورانیوم غنی‌‌‌شده خود را به خارج از کشور منتقل کند. این کشور رآکتور پلوتونیوم اراک خود را غیرفعال کرد؛ در حالی که با رژیم سختگیرانه‌ای موافقت کرد که در آن آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همه جنبه‌های برنامه هسته‌ای‌اش را زیر نظر داشته باشد. در مقابل، ایالات متحده، اتحادیه اروپا و سازمان ملل موافقت کردند که مجموعه‌‌‌ای از تحریم‌‌‌های اقتصادی را که تا آن زمان، ایران را به تحریم‌‌‌شده‌‌‌ترین کشور جهان تبدیل می‌‌‌کرد، لغو کنند. ولی نصر، تحلیلگر باسابقه دانشگاه جانز هاپکینز و یکی از نویسندگان کتاب تحریم‌ها چگونه کار می‌کند، به من گفت: «خروج آمریکا از برجام و شدت تحریم‌‌‌های پس از آن تلاشی برای فشار شدید بر ایران یا بدتر از آن، نابودی کامل آن بود. ایران به مراتب امنیتی‌‌‌تر شد.»
اشتباه بایدن
جو بایدن که مدت‌‌‌ها از توافق با ایران حمایت کرده بود و تصمیم ترامپ برای خروج از برجام را یک «فاجعه خودساخته» خواند، با ورود به دفتر بیضی‌شکل، به سادگی به آن ملحق نشد. با وجود اینکه برجام کاملا خوب کار می‌کرد، تیم بایدن اصرار داشت «توافق طولانی‌تر و قوی‌تری» را با ایران امضا کند.
تریتا پارسی، کارشناس مسائل ایران و معاون اجرایی موسسه کوئینسی برای مملکت‌داری مسوولیت‌پذیر، به من گفت: «اوایل سال 2021 آخرین فرصت برای بازگرداندن توافق بود. بایدن می‌توانست با صدور یک فرمان اجرایی به برجام بازگردد، اما برای هفته‌ها، کاری انجام نداد.» این بسیار مهم بود، چرا که دولت روحانی در حال پایان یافتن بود و قرار بود انتخابات جدید برای ژوئن 2021 برگزار شود. سید‌حسین موسویان، محقق دانشگاه پرینستون و یکی از مقامات ارشد سابق ایران که از سال 2005 تا 2007 بخشی از تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای این کشور بود، ماه آوریل به من گفت: «یکی از اشتباهات بزرگ بایدن این بود که مذاکرات هسته‌ای را به تعویق انداخت. این یک فرصت طلایی برای مذاکره با تیم روحانی بود، اما بایدن تا یک ماه قبل از انتخابات ایران مذاکرات را به تعویق انداخت.» به گفته نیویورک‌تایمز هنگامی که مذاکرات سرانجام در آوریل از سر گرفته شد، مسائل پیچیده‌تر شدند، چون تنها چند روز قبل از آن، یک عملیات مخفی اسرائیل یکی از مراکز تحقیقاتی هسته‌ای ایران را با انفجار مواجه ساخت. ایران با متعهد شدن به افزایش خلوص اورانیوم غنی‌شده خود از 20‌درصد به 60‌درصد پاسخ داد.
در ژوئن همان سال، ایرانیان به رئیس‌جمهور جدید، ابراهیم رئیسی رای دادند. او تیم جدیدی را برای رهبری مذاکرات هسته‌ای منصوب کرد. به گفته مقامات آمریکایی، تا ماه ژوئیه، این گفت‌وگوها در مورد نسخه جدید برجام به «توافق تقریبا کامل» رسیده بود، اما زمانی که طرف ایرانی از آن عقب‌نشینی کرد، از بین رفت.
همچنین واضح بود که دولت بایدن مذاکرات با ایران را در اولویت قرار نداده، چرا که کمتر مشتاق بود با مخالفت‌‌‌های شدید اسرائیل و متحدانش در کاپیتول هیل مقابله کند. پارسی خاطرنشان کرد: «دیدگاه بایدن این بود که تنها در صورتی با احیای برجام همراهی می‌کند که احساس کند این کار کاملا ضروری است و آن را با حداقل هزینه سیاسی انجام دهد و به نظر می‌‌‌رسید که او این کار را تنها در صورتی انجام می‌دهد که برای اسرائیل قابل قبول باشد.»
در طول دو سال گذشته، ایالات متحده و ایران درگیر یکسری مذاکرات غیرمولد بودند که به نظر می‌‌‌رسید به طرز وسوسه‌‌‌انگیزی به توافق نزدیک می‌‌‌شدند. در تابستان 2022، به نظر می‌رسید که مذاکرات هسته‌ای بار دیگر در حال پیشرفت بود، اما باز هم شکست خورد. جوزپ بورل مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نوشت: «پس از 15 ماه مذاکرات سازنده و فشرده در وین و تعاملات بی‌‌‌شماری با شرکت‌کنندگان برجام و ایالات متحده، به این نتیجه رسیدم که فضا برای سازش‌‌‌های مهم، دیگر تمام شده است.»
طبق گزارش‌‌‌ها، بایدن در پایان سال 2022 توافق ایران را «مرده» اعلام کرد و مذاکره‌‌‌کننده ارشد او تاکید کرد که برای احیای آن «زمان تلف نمی‌‌‌کند». با وجود این‌، در سال 2023، دور دیگری از گفت‌وگوها - احتمالا با تبادل زندانیان بین ایالات متحده و ایران، از جمله توافق برای آزادسازی 6 میلیارد دلار از درآمدهای نفتی ایران - به یک توافق غیررسمی و آزمایشی منجر شد که مقامات ایرانی آن را به عنوان آتش‌بس سیاسی توصیف کردند. اما حتی آن توافق غیررسمی پس از حمله حماس در 7 اکتبر به زباله‌دان تاریخ فرستاده شد.
یک سوال همچنان باقی می‌ماند: آیا می‌توان برخی از نسخه‌های برجام را در سال 2025 احیا کرد؟ اگر همان‌طور که اکنون به طور فزاینده‌‌‌ای ممکن به نظر می‌‌‌رسد، جنگ بین آمریکا، ایران و اسرائیل آغاز شود، بحرانی فاجعه‌‌‌بار با عواقب غیرقابل پیش‌بینی رخ می‌دهد. مطمئنا اگر ترامپ دوباره انتخاب شود، ایالات متحده و ایران را عمیق‌‌‌تر در جنگ سرد (اگر نه یک جنگ ویرانگر) فرو خواهد برد.
کارشناسان چه می‌گویند؟ به گفته ولی نصر، در برابر احتمال احیای توافق، ایران به این نتیجه رسیده است که واشنگتن شریک مذاکره‌کننده کاملا غیرقابل اعتماد است و حرفش بی‌ارزش است. ایران به این نتیجه رسیده که هیچ تفاوتی بین دموکرات‌‌‌ها و جمهوری‌خواهان وجود ندارد و بنابراین تهران تصمیم گرفت تنش‌‌‌ها را بیشتر کند تا بتواند اهرم‌‌‌های بیشتری را در مقابل واشنگتن به دست آورد.
حسین موسویان می‌گوید: «قصد بایدن احیای توافق بود. او گام‌‌‌های عملی برای این کار برداشت و حداقل تلاش کرد تا تنش‌ها را کاهش دهد. با این حال، ایران تمایل کمتری برای حرکت رو به جلو داشت، چون بایدن بر حفظ تحریم‌‌‌هایی که ترامپ اعمال کرده بود اصرار داشت.» با این حال، تریتا پارسی لحظه‌‌‌ای را می‌‌‌بیند که در آن ایران و اسرائیل (که به‌طور قابل ملاحظه‌‌‌ای مورد حمایت کامل واشنگتن قرار دارد) در لبه جنگ واقعی قرار دارند. او می‌‌‌گوید: «بهترین چیزی که می‌توانیم به آن امیدوار باشیم این است که هیچ اتفاقی رخ ندهد. دیگر امیدی به چیزی نیست.» و اینجاست که امید امروز در خاورمیانه‌ای است که به نظر می‌رسد به سوی آتش بزرگ پیش می‌رود.

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/949885/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اثر نان‌خورهای اضافی دولت بر تورم از زبان معاون پیشین سازمان بودجه

فروش بی سابقه اوراق قرضه آمریکا توسط چین

پیش بینی بورس شنبه 29 اردیبهشت 1403

روایت دیپلمات پیشین از «دشواری مدیریت روابط با بغداد و اقلیم کردستان عراق»

سراب رشد؛ دامی برای شرکت‌های جاه‌طلب

نات کوین را با بهترین قیمت بفروشید و بخرید!

تعداد سهامداران بورس 2 برابر شد

مفرغ یکی از اساطیر منطقه زاگرس و به ویژه لرستان است

جهاد آبرسانی در 48 روستای دلفان لرستان

انتظارات تورمی آرام گرفت؟

کارشناس اقتصادی: تورم شکاف طبقاتی را افزایش و سرمایه اجتماعی را کاهش داد

پیش بینی خرید 132 هزار تن گندم و کلزا در لرستان

ماجرای پیشروی برق‌آسای روسیه در جبهه شمال اوکراین

افزایش 40 درصدی دوباره حقوق بازنشستگان از این ماه

فرمول افزایش حقوق بازنشستگان؛ افزایش 869 هزار تومانی برای هر فرزند

پلیس فتا: «یارانه معیشتی ویژه دهه کرامت» کلاهبرداری است

دیدار معاون رییس جمهور با خانواده شهید مدافع حرم «نریمانی» در کرج

سیاست‌های مالیاتی چگونه طبقه متوسط را هدف گرفته است؟

آغاز تجارت برق بین ایران و ترکیه

ریشه‌های پنهان شکست دولت در سیاست «مالیات بر خانه های خالی»

قیمت شکر چند است؟

همگام با کاهش نرخ ارز، سکه و طلا دوباره ارزان شد

اول خرداد روز حماسه‌سازی لرستانی‌ها در سپاه حضرت ابوالفضل‌(ع) است

چگونه لابی‌های باکو، آمریکا را علیه ایران می‌شورانند؟

افزایش قیمت بیت کوین تا 66 هزار دلار

پیش‌بینی جدید درباره قیمت خودرو در هفته آینده

قیمت جهانی طلا بازهم بالا رفت

برگزاری سمینار بدنسازی والیبال در خرم آباد

ترکیه گوگل را جریمه کرد

نقشه تحول همراه با جهش لرستان ترسیم شود

مساجد بیش از پیش در عرصه‌های تربیتی و بصیرت‌افزایی ورود کنند

بارندگی‌ علت تعویق بهره‌برداری تقاطع غیرهمسطح دانشگاه لرستان

بارندگی‌ها، علت تعویق بهره‌برداری از تقاطع غیرهمسطح دانشگاه لرستان

پرداخت 890 میلیارد تسهیلات تولید و اشتغال به لرستان

روزنامه آمریکایی: پیشروی‌های روسیه کاخ سفید را نگران کرده است

رشد 86 درصدی خروج سرمایه از بورس

لرستان رتبه اول پرداخت تسهیلات تبصره 18کشور را کسب‌کرد

حق‌طلبی و عدالت‌خواهی امروز در مقابل نظام سلطه به برکت خون شهدا حاصل شده است/ پارک موزه دفاع مقدس ساری می‌تواند یکی از مراکز گردشگردی برای مردم با هر سلیقه‌ای باشد

عجیب اما باورنکردنی؛ قیمت انواع خودرو 40 سال قبل را ببینید

پیشرفت 90 درصدی تقاطع غیر همسطح دانشگاه لرستان

علت تعویق بهره‌برداری از تقاطع غیرهمسطح دانشگاه لرستان، بارندگی‌های اخیر است

رزم ‌غیور‌مردان لرستانی در عملیات حاج عمران

بارندگی ها علت تعویق بهره‌برداری از تقاطع غیرهمسطح دانشگاه لرستان

سازمان امور مالیاتی: پزشکان بدون کارتخوان متخلفند

‌ مالیاتی که می‌دهیم کجا خرج می‌شود؟

بیش از 2000 خانوار دارای فرزند دوقلو و بالاتر در لرستان خدمات دریافت می‌کنند

گرانی مسکن و رنج‌های روزمره شهروندان

یکم خرداد، روزِ لرستان شد

کسب رتبه برتر خانه فناور محیط زیست جهاد دانشگاهی لرستان در کشور

کشف انبار کالای قاچاق در لرستان