ندای لرستان

آخرين مطالب

آثار تاریخی لرستان چشم به راه اعتبارات سیل مقالات

  بزرگنمايي:

ندای لرستان - خرم‎آباد - پیکر زخم خورده آثار تاریخی و گردشگری لرستان از سیل ویرانگر فروردین ماه در حالی چشم به راه مرمت است که با وجود گذشت 9ماه همچنان سفره میراث فرهنگی استان خالی از اعتبارات سیل است.

 لرستان مهد آثار برجای مانده از تاریخی کهن دفتر رنگارنگ گردشگری و سرزمینی باستانی است که با بهره مندی از هزاران اثر باستانی و طبیعی، آبشارهای خروشان و رودخانه های جاری، پل های تاریخی کوههای سربه فلک کشیده یکی از مهم ترین مناطق باستانی ایران به شمار می رود.
پنج هزار اثر باستانی و تاریخی کشف شده در این استان که اغلب متعلق به سه دوره پیش از تاریخ، دوره ایران باستان و دوره اسلامی هستند بیانگر قدمت فرهنگی مردمان این دیار است.
برخی از این آثار مانند نقوش و کنده کاری های داخل غارها و اشیا مفرغی و سفالینه ها، دارای قدمتی بیش از 40 هزار سال هستند که حکایت از تاریخ 40 هزار ساله زیست در این دیار دارد.
بیش از 250 غار مسکونی و پناهگاه صخره ای نظیر غارهای پاسنگر گنجی قمری، یافته ، غار کوگان ، گر ارجنه و غار شگفت انگیز کلماکره در نقاط مختلف لرستان، جلوه ای خاص و دیدنی به این دیار بخشیده و قدمت زندگی بشری را در این سرزمین به هر گردشگری یاد اوری می کند.
لرستان دارای 100 پل تاریخی منحصر به فرد است که قدمت آنها به دوران اشکانیان، ساسانیان، دوران اسلامی و قاجار بازمی گردد و از این مجموع تاکنون 80 پل در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
نیاکان لرستان، پل های تاریخی این استان را بدون ابزار پیشرفته امروزی بنا کردند و تاکنون در مقابل حوادث طبیعی نظیر سیل و زلزله ، باد و باران همچون کوهی استوار ایستاده اند، ساخت پل های سنگی بر روی رودخانه های خروشان استان لرستان از جمله آثاری است که از دوره های هخامنشیان و ساسانیان تاکنون گذر زمان را طی کرده اند.
پل شکسته خرم آباد ، پل کشکان بر روی رودخانه کشکان ، پل گاو میشان ، پل کلهر و پلدختر از جمله پل های عهد باستان بنا شده در استان لرستان هستند.
به گفته کارشناسان پل های گاومیشان ، پلدختر ، کلهر ، کشکان و شکسته بیش از یک هزار و400 سال قدمت تاریخی دارند و از معماری ، هنر و بنای منحصربفردی در سازه پل برخوردار هستند.
لرستان در دوره مادها، هخامنشی، ساسانی و اسلامی در مسیر هگمتانه ـ شوش در موقعیت ویژه ای قرار داشته است و پل کشکان در 50 کیلومتری جنوب خرم آباد و در این مسیر احداث شده است که متاسفانه دراثر سیلاب سال جاری تعدادی از این پل ها به ویژه پل کشکان و دیگر آثارتاریخی استان دچار خسارت شد.
78 میلیارد تومان خسارت به میراث فرهنگی و گردشگری لرستان وارد شد
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان می گوید: بر اثر سیل فروردین ماه سال جاری 100 اثر تاریخی لرستان دچار خسارت شد و در حوزه آثار تحت تملک این اداره کل حدود 72 میلیارد و 315 میلیون تومان خسارت ثبت شده است.
سید امین قاسمی اظهار داشت: در حوزه بخش خصوصی مشاغل خانگی و کارگاه های صنایع دستی هتل ها و گردشگری استان نیز سیل پنج میلیاردو 245 میلیون تومان خسارت وارد کرد.
به گفته وی خسارات وارده به میراث فرهنگی و گردشگری لرستان در سامانه سجاد بارگذاری شده است.
تاکنون اعتباری جهت خسارت وارده سیل به آثار تاریخی لرستان ابلاغ نشده است
مدیرکل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی لرستان همچنین گفت: برای مرمت آثار و ابنیه تاریخی لرستان که در سیل سال جاری خسارت دیدند تاکنون هیچگونه اعتباری ابلاغ نشده است.
قاسمی با اشاره به حجم سنگین خسارت سیل سال جاری به آثار تاریخی این استان بیان کرد: پل کشکان یکی از برجسته ترین آثار تاریخی در این استان است که در برای مرمت این اثر تاریخی 320 میلیون تومان اعتبار داخلی در نظر گرفته ایم و مرمت این اثر تاریخی در حال اجرا است.
وی ادامه داد: همچنین جهت مرمت تاسیسات قلعه فلک الافلاک 150 میلیون تومان اعتبار در نظر گرفته شده است.
قاسمی بیان کرد: در حوزه گردشگری استان نیز زیرساخت های زیادی دچار آسیب شد که که در حال حاضر عملیات بهسازی مسیر دریاچه گهر، مرمت پل کلهر و بهسازی مسیر آبگرمه نورآبادو مسیر گردشگری آبشار آبچکان از محل اعتبارات این اداره کل در دست اقدام است.
سیل 16 میلیارد تومان به زیرساخت های گردشگری لرستان خسارت وارد کرد
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان همچنین گفت: سیل 12 فروردین ماه جاری بسیاری از تاسیسات، هتل ها و زیرساخت های گردشگری لرستان را دچار تخریب و خسارت کرد.
قاسمی با بیان اینکه راه ارتباطی بسیاری از سایت های گردشگری استان مسدود و تخریب شده است، اظهار داشت: برخی از تاسیسات گردشگری استان دچار آسیب و گاهی تخریب کامل شدند و بسیاری از واحدهای پذیرایی بین راهی پلدختر به طور کامل تخریب شد.
وی با بیان اینکه تاسیسات و ساختمان ها، زیرساخت های گردشگری، پل های ارتباطی، آبشارها، سکوها و رمپ های به سمت پل ها نیز دچار خسارت زیادی شده اند، افزود: امکان تردد و دسترسی به تعداد زیادی از جاذبه های گردشگری استان به ویژه شیرز، آبشار هفت چشمه، غارکوگان به طور کامل بر اثر سیل از بین رفت.
بیش از 80 درصد ظرفیت مراکز اقامتی لرستان بر اثر سیل خالی شد
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان گفت: ایام نوروز بهترین فرصت درآمدزایی برای تاسیسات گردشگری، اقامتی، دفاتر، هتل های استان بود که بروز سیل بسیاری از رزرو های هتل ها و مراکز اقامتی استان به شرایط نامساعد کنسل شد و این مراکز متضرر شدند.
قاسمی اظهار داشت: سال های گذشته ظرفیت اقامتی استان تا بیش از 90 درصد در ایام نوروز پر بود که امسال به دلیل سیل بیش از 80 درصد این ظرفیت خالی ماند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان گفت:قطار گردشگری لرستان که نخستین سال فعالیت را در استان تجربه می کرد برخلاف استقبال بسیار گسترده در روزهای نخست از 11 تا 14 فروردین حرکت خود را کنسل کرد و خسارت بسیار زیادی متحمل شد.
قاسمی افزود: آمار اقامت مسافران نوروزی در لرستان 309 هزار و 595 شب اقامت است که نسبت به سال گذشته 56 درصد کاهش و آمار بازدید از قلعه فلک الافلاک 94 هزار و 97 نفر ثبت شد که 47 درصد نسبت به سال گذشته کاهش داشت.
وی اظهار داشت: این درحالی است که در موج نخست تعطیلات آمار بازدید های استان افزایشی بود و در روز سوم فروردین ماه جاری رکودشکنی بازدیدهای استان رقم خورد و 17 هزار و 490 نفر از قلعه فلک والافلاک بازید کرد.
بر اثر سیلاب 57 میلیارد تومان به آثار و بناهای تاریخی لرستان خسارت وارد شد
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان همچنین گفت:برخی آثار برجسته تاریخی لرستان از جمله پل‌های کشکان، افرینه، کلهر، و پلدختر و نیز پل تاریخی گَپ، بر اثر سیلاب‌های اخیر دچار آسیب جدی شده‌اند.
قاسمی مهم‌ترین این آسیب‌ها را رانش تپه قلعه فلک الافلاک برشمرد و ادامه داد: بر اثر آن بخشی از ضلع غربی تپه‌ای که قلعه بر روی آن بنا شده، تخریب شد.
وی با بیان اینکه، کارشناسان میراث فرهنگی اقدامات لازم را برای جلوگیری از رانش بیشتر انجام داده‌اند، تصریح کرد: حفاظت از این آثار ارزشمند تاریخی در اولویت فعالیت‌های میراث فرهنگی است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان ادامه داد: یکسری عملیات اضطراری روی برخی پل ها و آثار تاریخی انجام شده اما برای پیشبرد کارها همچنان منتظر تخصیص اعتبار هستیم.
قاسمی تصریح کرد: برخی آثار با میزان اعتباری اندک قابل ترمیم است اما برخی ابنیه را با یک میلیارد تومان هم نمی توانیم بازسازی کنیم.
وی یادآور شد: در استان اثری تاریخی که به طور صد در صد به دلیل سیل خسارت دیده باشد نداریم و بیشتر خسارت ها بین صفر تا 50 درصد بوده است.
مدیرکل میراث فرهنگی لرستان با اشاره به خسارت سیل به 100 اثر و ابنیه تاریخی این استان گفت: تاکنون یک ریال اعتبار برای جبران این خسارات اختصاص داده نشده است.

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/113982/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بازیگر زیاده‌طلب منطقه

سرمقاله آفرینش/ از دست رفتن سرمایه های مردم در طرح های بی بازده

مسیر طلای جهانی عوض می‌شود؟

با اصلاح اطلاعات حساب بانکی خود سود سهام عدالت را دریافت کنید

خرم‌آباد در انتظار ساخت 2 سد/ چشمه‌های شهر لطفاً خشک نشوید!

برگزاری انتخابات الکترونیک در خرم‌آباد و چگنی

آغاز ماراتن آزمون سراسری در لرستان

پایان واکسیناسیون طیور لرستان علیه بیماری نیوکاسل

آغاز ماراتن علمی 35561 داوطلب آزمون سراسری در لرستان

کشف و ضبط 10 کیلوگرم مواد مخدر در بروجرد

کیهان مطرح کرد: اصلاح‌طلبان در کنار دلالان و رانت جویان

غزه‌ای‌ها زیر آوار گرسنگی

گوشت آفریقایی و تانزانیایی در راه است

آبشار زیبای داله‌لان نور‌آباد

تولد اولین نوزاد طرح نفس در کوهدشت

ادب از که آموختی؟... از روزنامه اعتماد!

47 قاچاقچی مواد مخدر در لرستان دستگیر شدند

کاهش 33 میلیون متر مکعبی حجم آب حوضه کارون بزرگ در لرستان

302 کیلومتر راه روستایی در لرستان آسفالت شد

تکریم و سپاسگزاری استاندار و مدیرکل بنیاد مازندران از والدین معزز شهیدان والامقام سروی

بنیاد باید به نهاد راهبردی و مطالبه‌گر تبدیل شود

حضور مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان در برنامه زنده صبح عالی

صحبت های دادستان کل کشور درباره اجرای طرح نور

سرمقاله شرق/ محیط زیست به‌مثابه تمام دولت

سرمقاله اعتماد/ پدیده‌های اجتماعی و جبر مستقیم

سرمقاله ایران/ تجویز اصولی در برابر آدرس غلطِ «ان‌شاءالله خیرخواهان» چیست؟

سرمقاله دنیای اقتصاد/ انتخابات آمریکا؛ روشنی‌ها و ابهام‌ها

سرمقاله همشهری/ نگاه ویژه رهبرمعظم انقلاب به فرهنگ کار

سرمقاله تعادل/ تصویرسازی مطالبات کارگران

سقوط ین رکورد 34 ساله را شکست

پیش‌بینی جدید یک کارشناس درباره قیمت خودرو

کشف 400 میلیارد کالای قاچاق در اجرای طرح ارتقاء امنیت اجتماعی در لرستان

توزیع 3 هزار کیسه پارچه‌ای در نانوایی‌های شهرستان بروجرد

مواد قندی عامل ابتلا به زوال عقل است؟

سرمقاله کیهان/ اوضاع این رژیم حسابی بیخ پیدا کرده است

سرمقاله وطن امروز/ حزب‌الله و تعبیر مقاومت هوشمند

سرمقاله خراسان/ فناوری ایرانی ، پیشران دیپلماسی اقتصادی

سرمقاله فرهیختگان/ ضرورت ترویج گفتمان مقاومت برای خانواده دانشگاه آزاد

آخرین خبر‌ها از 2 ایستگاه پمپاژ آب پلدختر

برگزاری دوره‌های رایگان آموزش صنایع دستی در لرستان

نقش موثر اصناف و بازاریان در تبیین فرهنگ حجاب

ربودن کودک 4 ساله از مقابل چشمان مادرش

حادثه تلخی که برای یک اتوبوس در اصفهان رخ داد

500 هکتار از اراضی پلدختر به کشت باقلا اختصاص پیدا کرد

آمادگی ستاد انتخابات لرستان برای برگزاری دور دوم انتخابات

لزوم اتحاد بین دستگاه‌های اجرایی برای تحقق توسعه لرستان

رئیس جدید دانشگاه آزاد اسلامی لرستان منصوب شد

سیلاب برای قطار تهران-گرگان دردسرساز شد

افزایش 13 درصدی تردد خودروها در جاده‌های لرستان

رویکرد ما در لرستان اتحاد خدمت‌رسانی حول محور برنامه است