ندای لرستان

آخرين مطالب

گیاهان دارویی فرصتی برای ایجاد اشتغال پایدار مقالات

  بزرگنمايي:

ندای لرستان - خرم آباد - گیاهان نخستین دارویی هستند که بشر از زمان خلقت از آن استفاده کرده و اکنون یکهزار و 850 گونه آن در کشور شناسایی شده که بدون شک می تواند بعنوان نجاتگر بخشی از اقتصاد کشور و استان های زاگرس نشین باشد.
  ایران به دلیل وسعت و تنوع آب و هوا یکی از هفت کشور آسیایی است که بیشترین گیاهان دارویی را دارد که سابقه آشنایی مردمانش با این گیاهان در تمدن باستان و کتیبه های مربوط به زمان هخامنشیان نیز دیده شده، کتیبه هایی که از زعفران به عنوان گیاه دارویی با خواص و کاربرد بسیار فراوان یاد کرده اند.
طی سال های اخیر گرایش عموم مردم به استفاده از گیاهان دارویی افزایش یافته به نحوی که در بسیاری از میهمانی ها و مجالس دمنوش های خوش طعم و رنگ گیاهی یک پای ثابت پذیرایی است.
گیاهان دارویی شامل بخش‌هایی از گیاه است که پس از خشکاندن، بدون ایجاد هرگونه تغییری در مغازه‌ها و عطاری‌ها به فروش می‌رسد و در تفاوت میان داروهای گیاهی و گیاهان دارویی عنوان شده ،گیاهان دارویی مثل زیره، رازیانه، هل یا دارچین گیاهانی هستند که برخی خواص درمانی آن‌ها که عمدتا بی ضرر یا کم ضرر هستند، اما داروهای گیاهی حاصل تبدیل برخی گیاهان به دارو در کارخانه‌های داروسازی و طی فرایندی خاص و استریل هستند.
** گردش مالی گیاهان دارویی کشور 70 هزار میلیارد ریال است
مجری طرح گیاهان دارویی وزارت جهاد کشاورزی گفت: گردش مالی گیاهان دارویی 70 هزار میلیارد ریال است که 30 تا 40 هزار میلیارد ریال آن در بخش صادرات بوده و مابقی این درآمد در صنایع غذایی و دارویی کشور است.
حسین زینلی در سفر هفته گذشته به لرستان انجام کار تحقیقاتی در حوزه گیاهان دارویی را ضروری دانست و اظهار داشت: فعال کردن ستاد گیاهان دارویی به همه استان ها ابلاغ شده و باید از این فرصت برای اجرا، تحقیق و تقویت بخش خصوصی استفاده کرد.
وی با بیان اینکه ظرفیت های مختلفی در کشور وجود دارد، گفت: هر منطقه پایلوت تولید محصول خاصی است که با داشتن این ظرفیت ها از هیچ محصول خارجی حمایت نمی شود و 85 درصد بودجه های وزارت جهاد کشاورزی برای ارتقا و برند سازی محصولات ایرانی هزینه خواهد شد.
مجری طرح گیاهان دارویی وزارت جهاد کشاورزی با تاکید بر کشت ارگانیک محصولات تصریح کرد: بازار گیاهان دارویی ایران دچار مشکل نیست و چنانچه تولید کننده ای محصول نفروخته دارد، به وزارتخانه معرفی کند.
زینلی افزود: سال گذشته تسهیلات گیاهان دارویی هفت هزار میلیارد ریال بود که با سود 6 درصد در سامانه کارا عرضه شد و امسال نیز با نرخ 10 درصد پرداخت می شود.
وی بیان کرد: تسهیلات سال گذشته در روستاها پرداخت شده اما امسال تسهیلات گیاهان دارویی در شهرها نیز اعطا و علاوه بر این 80 درصد قیمت مکانیزاسیون مورد نیاز در حوزه گیاهان دارویی به صورت وام 15 درصد تامین می شود.
وی ادامه داد: لرستان به عنوان پایلوت گیاهان دارویی انتخاب شده که قرار است امسال یکهزار هکتار و تا پایان برنامه ششم توسعه پنجهزار هکتار کشت این گیاهان در استان انجام شود.
مشاور وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به انتخاب الیگودرز لرستان به عنوان پایلوت کاشت گیاهان دارویی گفت: بهترین و مرغوب ترین گیاهان دارویی کشور با کیفیت بالا در این شهرستان تولید می شود.
وی با بیان اینکه فرسش الیگودرز پایلوت کاشت موسیر در کشور انتخاب شده اظهار داشت: بهترین و پر بازده ترین گیاه دارویی موسیر است به نحوی که چهار برابر کشت زعفران بازدهی دارد و سالانه 39 میلیون دلار از این محصول صادر می شود.
**کشت 190 هزار هکتار گیاه دارویی در ایران
مجری طرح گیاهان دارویی وزارت جهاد کشاورزی می گوید: اکنون 190 هزار هکتار گیاهان دارویی در کشور کشت می شود که انتظار می رود تا پایان امسال به 220 هزار هکتار افزایش یابد.
زینلی در گفت و گو با ایرنا در خرم آباد اظهار داشت: با توجه به خشکسالی و سایر مسایل پیش رو، ارزش اقتصادی گیاهان دارویی افزایش یافته و تسهیلات مطلوبی نیز در این خصوص تصویب شده است.
وی با بیان اینکه سال گذشته هفت هزار میلیارد ریال ردیف اعتباری در این بخش به استان ها اختصاص یافت،گفت: امسال تسهیلات مناسبی نیز برای ایجاد کارخانجات فرآوری، اسانس گیری و داروسازی تدوین خواهد شد.
وی افزود: همچنین یارانه کشت نهال گیاه دارویی در اراضی شیب دار تا سقف 70 درصد و در زمین های زراعی تا 40 درصد پرداخت خواهد شد که 85 درصد کل یارانه پرداختی برای محصولات ویژه و بومی هر استان تخصیص می یابد.
وی ادامه داد: لرستان تنوع گونه ای بالایی دارد و گیاهان دارویی موسیر، کلووس، مورد، گل محمدی، آویشن، مرزه خوزستانی و زعفران از جمله ظرفیت های این استان است.
**300 گونه شناخته شده در لرستان/ درآمد کشت زعفران 13 برابر گندم است
مدیرباغبانی سازمان جهاد کشاورزی لرستان نیز می گوید: از 13 اقلیم کشت گیایهان دارویی شناخته شده در جهان 11 اقلیم در ایران وجود دارد و از مجموع هشت هزار گونه گیاهی جهان، 2 هزار و 700 گونه در کشور شناسایی شده است.
علیرضا احمدوند اظهار داشت: از مجموع یکهزار و 850 گونه گیاه دارویی شناخته شده در ایران 300 گونه در لرستان وجود دارد که با توجه به اقلیم متفاوت و بیش از 300 روز آفتابی در استان، این گونه ها کم نظیر و با کیفیت عالی هستند.
وی تصریح کرد: سالانه هشت هزار و 721 تن از 300 گونه گیاه دارویی در یکهزار و 68 هکتار از اراضی استان تولید می شود.
وی متوسط درآمد کشت زعفران را 13 برابر میانگین کاشت گندم عنوان کرد و افزود: از مجموع 378 تن زعفران دنیا، 336 تن در ایران تولید می شود.
مدیرباغبانی سازمان جهاد کشاورزی لرستان اضافه کرد: زعفران مرغوب لرستانی در 246 هکتار کشت و سالانه 900 کیلوگرم از این سطح برداشت می شود که متوسط درآمد سالیانه آن 9 برابر گندم آبی و 25 برابر گندم دیم است.
احمدوند همچنین کشت آویشن، اسطوخودوس، گل محمدی و موسیر را از دیگر مزایای نسبی استان دانست و گفت: برداشت غیرمجاز موسیر و قاچاق آن در سال گذشته به دلیل کیفیت این محصول و رویش مطلوب آن در استان، منجر به مرگ یک نفر شد.
وی بیان کرد: سال گذشته 9 تن و 280 کیلوگرم آویشن از سطح یک هکتار از مزارع الیگودرز و یک تن و 274 کیلوگرم گل محمدی از این سطح برداشت شده که بیانگر استعداد بالای استان در تولید این محصولات است.
وی ادامه داد: 179 هکتار طرح برای دریافت تسهیلات به بانک معرفی شدند که تنها 36 هکتار موفق به دریافت شده اند.
**کشت گیاهان دارویی نسبت به سایر محصولات اقتصادی تر است
یک محقق گیاهان دارویی نیز گفت: با توجه به کم آبی برخی گونه های گیاهان دارویی، کشت آنها نسبت به سایر محصولات کشاورزی اقتصادی تر است و دلایل متعددی برای تقدم کشت گیاهان دارویی وجود دارد که مهمترین آنها درآمدزاایی مناسب این محصولات است.
دکتر اسفندیار حسنی مقدم اظهار داشت: گیاهان دارویی آب کمتری مصرف می کنند و حتی برخی از انواع آن مثل آویشن، زوفا، موسیر و زعفران نیز قابل کشت دیم هستند.
وی ادامه داد: با کشت گیاهان دارویی در مراتع به ویژه مکان های تخریب شده، از فرسایش خاک نیز جلوگیری می شود.
این محقق و پژوهشگر افزود: با ترویج کشت و مصرف گیاهان دارویی و فرآوری آن، گام مهمی در کاهش استفاده از داروهای شیمیایی و ارتقا سلامت عمومی جامعه برداشته می شود.
دکتر حسنی مقدم تصریح کرد: زعفران گیاهی نشاط اور و مانع آلزایمر و افسردگی است که استفاده چندانی ندارد و به عنوان مثال چنانچه مصرف زعفران در جمعیت 1.7 میلیون نفری لرستان ترویج شود و یک میلیون نفر در سال 10 گرم از این گیاه استفاده کنند، مصرف سالانه زعفران لرستان 10 تن می شود در حالیکه هم اکنون کمتر از یک تن تولید استان است.
وی افزود: استان های زاگرس نشین به دلیل تنوع آب و هوا و میزان بارش مناسب، خاستگاه مناسب گیاهان دارویی هستند.
** گیاهان دارویی فرصتی برای ایجاد اشتغال پایدار
مسئول بخش بذر و نهال استان لرستان افزود: چنانچه رکود عملکرد گندم آبی که در بالاترین میزان تولید 10 تن در هکتار است حاصل شود، درآمد خالص هر هکتار 70 میلیون ریال است در حالیکه گیاه دارویی 5 تا 10 برابر درآمد اقتصادی بیشتری دارد.
دکتر حسنی مقدم تصریح کرد: صنعت گیاهان دارویی در صورت توجه می تواند بخشی از مشکل بیکاری جامعه را حل کند و با توجه به پایدار این نوع کشت، اشتغال ایجاد شده ی آن پایدار است.
وی با اشاره به انجام 20 فقره طرح تحقیقاتی در خصوص گیاهان دارویی گفت: باید علاوه بر آموزش مردم، بخشی از هزینه های کاشت را به آنها کمک و با تامین بازار فروش، از فرصت سوزی اقتصاد این بخش پیشگیری کرد.
وی با بیان اینکه یک دوره کشت گیاهان دارویی چند سال برداشت دارد افزود: با توجه به اینکه تجربه کاشت بیش از 50 گونه گیاه دارویی را و محاسبات اقتصادی در این زمینه را دارم سود خالص هر هکتار گیاه دارویی 300 تا 600 میلیون ریال است.
این پژوهشگر و محقق گیاهان دارویی اضافه کرد: این درحالیست که هزینه اولیه کاشت هر هکتار گیاه دارویی 50 تا 200 میلیون ریال براورد می شود و برای ایجاد یک شغل در بخش کشاورزی دست کم باید یک میلیارد و 500 میلیارد ریال سرمایه گذاری کرد.
**لرستان محدودیت کاشت گیاهان دارویی ندارد
دکتر حسنی مقدم گفت: چنانچه بازار فروش گیاهان دارویی شناسایی و تامین شود، محدودیتی برای کاشت این محصولات از نظر اقلیمی و خاک در استان وجود ندارد.
وی با تقسیم لرستان به سه اقلیم گرم،نیمه گرمسیری، معتدل و سرد بیان کرد: اقلیم گرم و نیمه گرمسیری استان برای کاشت گل نرگس، به لیمو، مورد، مرزه و گل گاوزبان مناسب است.
وی همچنین گونه های مناسب اقلیم سرد را آویشن، زوفا، موسیر، گل محمدی، کرفس کوهی و گونه های اقلیم معتدل را نعنا فلفلی، بادرنجبویه و مریم گلی دانست.
**بارگیری 22 تن گل گاوزبان تولید لرستان به مقصد هندوستان /تدوین سند راهبردی گیاهان دارویی استان
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان نیز گقت: هفته گذشته 22 تن گل گاوزبان تولید استان به ارزش 11 میلیارد ریال برای صدور به هندوستان بارگیری شده است.
شیرزاد نجفی روزافزود: در مجموع امسال کشت گیاهان دارویی در سطح 355هکتار طرح مرتع داری در استان انجام شده است.
وی اظهار داشت: سند راهبردی کشت گیاهان دارویی استان تدوین شده و بر اساس آن باید تا پایان برنامه ششم توسعه هفت هزار و 500 هکتار انجام شود.
وی گفت: امسال با 30 میلیارد ریال اعتبار صندوق توسعه ملی علاوه بر نهال کاری و توسعه باغ در اراضی شب دار 2 هزار و 300 هکتار جنگل کاری به همراه کشت گیاهان دارویی انجام می شود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان گفت: شهرستان الیگودرز به عنوان پایلوت کشت و توسعه گل‌محمدی انتخاب شده ودر مناطقی همچون پلدختر و سلسله و دلفان به ترتیب مرزه و موسیر با کیفیت بسیار بالا تولید می شود که هر روز قاچاق می شوند.
**100 میلیاردریال طرح کشت گیاهان دارویی به بانک معرفی شد
معاون برنامه ریزی سازمان جهاد کشاورزی لرستان نیز گفت: 119 فقره درخواست تسهیلات کشت گیاهان دارویی با 100 میلیارد ریال پیش بینی هزینه برای گرفتن تسهیلات به بانک معرفی شد.
نامدار صیادی افزود: این رقم نشان دهنده استقبال فراگیر مردم از گیاهان دارویی و همچنین تلاش مسئولان برای سهولت در این حوزه است.
وی اظهار داشت: سال گذشته نیز 18 میلیارد و 970 میلیون ریال تسهیلات به متقاضیان کشت گیاهان دارویی در استان پرداخت شده که نشان می دهد باید به طور جدی برای بازاریابی گیاهان دارویی برنامه ریزی کرد.
وی ادامه داد: همچنین 16 میلیارد ریال نیز از محل اعتبارات تملک داریی برای جبران بحشی از هزینه ها در این حوزه اختصاص یافت.
صیادی تصریح کرد: ترویج کشت گیاهان دارویی در استان به خوبی انجام شده و باید فرآیند به نحوی تعریف شود که بازاریابی و فروش مشکلی نداشته باشد.
وی لرستان را خاستگاه بسیاری از گیاهان دارویی دانست و گفت: با توجه به وضعیت منابع آبی می توان از ظرفیت بسیار بالای گیاهاندارویی برای حفظ این منابع و رونق اقتصادی استفاده کرد.

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/54361/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

روشنگری از دلایل اجرای طرح نور؛ به زودی

داستان ابوشجاع

عامل تحریم

واردات گوشت گرم از آفریقا به کشور

جزئیات از سامانه جدید «خودنویس»

بالا و پایین سرخابی‌ها در بورس

توضیحات رئیس سازمان توسعه تجارت درباره نمایشگاه اکسپو

پیش‌بینی جوی آرام برای آخر هفته در لرستان

سراب هنام الشتر؛ چشمه‌ای در دل یک خانه تاریخی

اشتغال‌زایی 350 میلیاردی بسیج سازندگی در لرستان

آمادگی 35 مرکز خرید تضمینی گندم و کلزا در لرستان

لزوم ارتقاء مرکز جامع سلامت اشترینان به بیمارستان

ده نمکی در دو اپیزود

در باکو جایی برای شیعیان نیست

چرا رئیسی به پاکستان سفر کرد؟

صادرات طلای سرخ به 400 تن می‌رسد

صنعت خودرو، قربانی زیاده‌خواهی مسئولان و دلالان

پاسخ معاون وزیر کار در مورد دستمزد کارگران؛ افزایش 119 درصدی حقوق در 3 سال

برگزاری اردوی تیم ملی کستی آزاد جوانان در ساری

روشنایی گردنه زاغه ملایر به طول 5 کیلومتر آماده بهره برداری است

اولین نشست استاندار لرستان با مدیران اقتصادی

معارفه استاندار جدید لرستان | استاندار جدید کیست؟

لرستان صدر جدول؛ تعداد مجوزهای تبدیل شده از 427 هزار گذشت

خانواده شهدا پرچمداران اصلی ایثار و شهادت هستند/ نسل امروز نیازمند آشنایی با شهدا

درخواست خصمانه آرژانتین از پاکستان و سریلانکا علیه ایران

التهاب سیاسی در دانشگاه‌های آمریکا

افزایش سه برابری ظرفیت تبادل برق ایران و ترکمنستان

بررسی طرح مالیات بر عایدی سرمایه؛ نرخ مالیات املاک، خودرو، طلا و ارز چقدر است؟

پاسخ معاون وزیر کار در مورد دستمزد کارگران؛ افزایش حقوق بی‌سابقه بوده، 119 درصد افزایش یافت

56 هزار هکتار از اراضی پلدختر زیر کشت محصولات کشاورزی رفت

پایانی بر شروع دوباره طبابت دندانپزشک قلابی در بروجرد

مبادلات طلا ساماندهی می‌شود

وصول 110 هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی در سال گذشته

اتمام بررسی جداول لایحه بودجه 1403 در کمیسیون تلفیق

ابراز تاسف معاون وزیر صمت از کاهش عرضه محصولات پتروشیمی

هشدار وزارت کار: اخبار رسمی کالابرگ‌ را تنها از مراجع رسمی دنبال کنید

319 هزار هکتار از اراضی لرستان در قالب طرح جهش تولید زیر کشت رفته است

پیام تسلیت رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی شهادت جانباز گرانقدر «سلمان کلیوند عباسی»

نشست هم‌اندیشی تشکل‌های ایثارگری با دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد

قاچاقچی پارچه و فندک در لرستان جریمه شد

افزایش 17 برابری خرید شمش طلا در حراج مرکز مبادله

هفت هزار تن چای خارجی اموال تملیکی به مزایده گذاشته شد

خبر خوب برای کارگران؛ اخراج سخت شد

تیرخلاص به خودروی کارکرده

رعایت عدالت و کرامت انسانی رویکرد مدیران لرستان باشد

تک‌صدایی در لرستان نباید داشته باشیم/ هدف‌گذاری برای سفر دوم دولت

وعدۀ افتتاح ورزشگاه خرم‌آباد در سفر دوم رئیس‌جمهور

سازمان مدیریت اعتبار پروژه بیمارستانی کوهدشت را پرداخت نکرده است

معرفی 48 واحد از املاک دانشگاه علوم پزشکی لرستان برای مولدسازی

3 پروژه سفر دولت به لرستان در حوزه آب نیازمند اعتبار هستند