ندای لرستان

آخرين مطالب

نکاتی راهبردی در مدیریت بلایا مقالات

  بزرگنمايي:

ندای لرستان- درخصوص وقوع بلای طبیعی باید به این نکته مهم توجه داشت که هرحادثه طبیعی در ابتدا سطوح مشخصی دارد که این سطوح به ترتیب شامل مشکل، معضل، بحران و فاجعه است که در هر مرحله با رعایت نکاتی راهبردی در مدیریت می توان مانع از رسیدن به بحران و بدتر از آن فاجعه شد.
اینگونه به نظر می رسد بجای واژه مدیریت بحران باید به فکر واژگانی بود تا بتوان وضعیت های مختلف بروز بلایای طبیعی و غیر طبیعی را پوشش دهد.
رئیس انجمن جامعه شناسی لرستان در این خصوص گفت: بنا بر یکی از مدل های علمی، چرخه مدیریت بلایا متشکل از پنج مرحله انتظار، اعلام خطر و پیشگیری، نجات و امداد، عادی سازی و توان بخشی و بازسازی است.
مجتبی ترکارانی افزود: منطقه سیل زده لرستان مطابق این مدل، تاکنون از مرحله انتظار، اعلام خطر و پیشگیری و امداد و نجات گذر کرده، که البته هر کدام از این مراحل در خصوص اعمال سیاست ها و اقدامات انجام شده قابل ارزیابی است.
وی بیان کرد: برای رسیدن به مرحله عادی سازی و بازتوانی و بازرسانی باید نکاتی راهبردی را مورد توجه قرار دارد به این صورت که باید یادآور شد، اکنون مرحله نجات گرچه به نوعی سپری شده ولی هنوز بسیاری از سیل زدگان به لحاظ اسکان موقت وضعیت مناسبی ندارند.
این پژوهشگر مسائل اجتماعی با اشاره به اینکه افراد آسیب دیده از سیل لرستان هم اکنون در چادرهای مخصوص هلال احمر و یا منازل خویشاوندان خویش سکنی گزیده اند، اضافه کرد: این موضوع شاید در کوتاه مدت مناسب باشد ولی ضرورت دارد که به نوعی برای اسکان موقت این خانواده ها تدابیر روشنی اتخاذ شود.
ترکارانی ادامه داد: تجربه اسکان درکمپ ها نشان داده که این مکان ها در صورت عدم توجه می تواند باعث بروز آسیب های اجتماعی شده، به خصوص اینکه مشاهده می شود افرادی با قصد گرفتن کمک در این کمپ ها سکونت دارند.
وی با تاکید بر اینکه جمع آوری اطلاعات از چادرها برای شناسایی خانوارهای سیل زده راهکار مناسبی نیست، یادآور شد: ممکن است افراد سودجو بخاطر بهره گیری از تسهیلات و تجهیزات اهدایی در کمپ ها و چادرها اسکان داشته باشند، براین اساس باید با توجه به مدارک، اسناد و اطلاعات موجود افراد و منازل آسیب دیده و میزان خسارت وارده به آنها را شناسایی کرد و لزومی به سکونت افراد در چادرها با این هدف نیست.
این پژوهشگرمسائل اجتماعی گفت: حتی با توجه به سرشماری های انجام شده می توان اطلاعات خانوار روستاهای سیل زده را شناسایی کرد و جلوی سوءاستفاده افراد سودجو و فرصت طلب را گرفت، البته باید به این نکته نیز توجه شود که برخی از مهاجران به مناطق سکونت قدیمی خود مراجعه و در آنجا چادر زده اند تا ازتسهیلات و کمک های دریافتی بهره مند شوند و یا سودجویان حرفه ای نیز در بعضی مناطق اسکان کرده اند.
ترکارانی با اشاره به اینکه در دوره نجات و امداد و پس از آن تضعیف سرمایه اجتماعی به شدت رخ داده است، افزود: بسیاری از مردم به دلایل مختلف هنگام توزیع اقلام کمکی باهم درگیر و مانع از توزیع عادلانه اقلام اهدایی به آسیب دیدگان شدند که این نوع رقابت و ستیز و اختلاف بر سر تصاحب اقلام باعث تضعیف روابط اجتماعی بین ساکنان و نارضایتی آنها از یکدیگر و متهم کردن همدیگر شده است.
این جامعه شناس یادآورشد: سیلاب اخیر در لرستان باعث شده که نشانه گذاری های حد و حدود زمین های روستاییان از بین برود و این موضوع در مناطقی باعث اختلاف شدید بین روستاییان شده است.
ترکارانی گفت: در گزارش خسارات وارده به منازل و زمین های کشاورزی چه در میان مردم و چه از سوی سیستم اداری خویشاوندگرا، گرایش به این سمت وجود دارد که خسارات را بیشتر از حد وارده نشان دهند و حق دیگرهمشهریان خود را ضایع کنند.
وی افزود: به این صورت که کسانی که خسارت ندیده اند خود را به عنوان خسارت دیده ثبت کنند و در مقابل کسانی که خسارت زیادی دیده اند از بیان و ثبت خسارت واقعی خود ناتوان بمانند.
رئیس انجمن جامعه شناسی لرستان اظهارداشت: در چنین شرایطی ضرورت دارد دولت با استفاده از تمام اطلاعات و داده های موجود در سامانه های کشور وجمع آوری اطلاعات از منابع محلی و روشهای مختلف راستی آزمایی نظارت دقیقی بر روی شیوه جمع اوری و اعتبار سنجی این گزارشات خسارات داشته باشد.
این پژوهشگرمسائل اجتماعی بیان کرد: ضعف درسیستم توزیع دولت و انجمن ها باعث شده بسیاری از منابع و کمک هایی که در مقاطع اولیه بحران بخاطر بالاگرفتن روحیه نیکوکاری و کمک و ایثارگری به مناطق سیل زده افزایش یافت نتواند تاثیر گذاری لازم را داشته باشد وحتی درصد زیادی ازاین کمک ها به هدر رود.
وی افزود: دلایل این موضوع به عدم آمادگی و نداشتن تخصص لازم در سیستم کمک رسانی و ضعف در هماهنگی بین سازمانهای مردم نهاد و نداشتن سازمانهای مردم نهاد قوی در مناطق آسیب دیده بر می گردد؛ به طوریکه هرسازمان مردم نهاد و یا افراد جدا از دولت و دیگر نهادهای مردم نهاد خود شخصا وارد میدان شدند و کمک ها را توزیع می کردند.
این جامعه شناس گفت: همچنین بخاطر نداشتن اطلاعات صحیح ، نبود سیستم توزیع مناسب، وجود روحیه رایگان خواهی و فقر بالای مردم باعث تلف شدن بسیاری از کمک های مردمی و توزیع ناهمگن وناعادلانه کمک ها شد.
ترکارانی افزود: بطوریکه این کمک ها که می توانست حداقل های اولیه شروع زندگی را برای انها فراهم کند در همان حد تهیه کنسرو غذا و لوازم بهداشتی باقی ماند.
رئیس انجمن جامعه شناسی لرستان گفت: در مرحله عادی سازی و بازتوانی باید توجه همگی مخصوصا دولت بر روی موضوعاتی مانند اشتغال سرپرست خانوار و راه اندازی کانون خانواده و سازماندهی افراد محلی برای مشارکت در بازسازی محل زندگی خود باشد.
وی افزود: بازیابی مشاغل از دست رفته و یا ایجاد شغل برای افراد محلی دربازسازی باید یکی از مهمترین سیاست های دولت باشد.
این پژوهشگر مسائل اجتماعی گفت: همچنین خانواده باید به سمت کارکردهای عادی خویش رود و با در اختیار قرارگرفتن وسایل زندگی به پخت و پز و شست و شو و انسجام موثر اعضای خانواده برگردد.
این جامعه شناس یادآور شد: هرچه زمان برگشت اعضای خانواده به حالت عادی و اشتغال طولانی تر شود امکان بروز آسیب های روانی و اجتماعی در خانواده بیشتر خواهد شد.
وی اضافه کرد: مشارکت مردم محلی در امور مربوط به خود نه فقط باعث تسهیل در امور و باعث مشغولیت ذهنی می شود و از ابتلای آنها به مشکلات ورحی و روانی پیشگیری می کند.
رئیس انجمن جامعه شناسی لرستان با تاکید بر اینکه روحیه رایگان خواهی مردم نباید باعث ضعف مطالبه گری شود گفت: رایگان خواهی باعث ناتوانی افراد اسیب دیده می شود و فرد همه چیز خود را از دیگران (دولت یا انجمن ها یا وابستگان) طلب می کند و خود کمترین مشارکتی در حل و یا ساخت آنها نمی کنند.
وی افزود: در حالیکه در روحیه مطالبه گری فرد سهم ونقش خود ودیگر هم محله ای هایش را در حل مشکلات می پذیرد و می داند چه چیز را خود و چه چیز را باید از دولت طلب کند وبه چه شکل از ظرفیت نهادهای مردم نهاد نیز بهره گیرد.

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/92152/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دلایل کاهش تمایل شرکت‌ها برای ورود به بورس

نخستین برات الکترونیکی صادر شد

آبفای لرستان 100 پروژه در دست اجرا دارد

انهدام باند سارقان و کشف 26 فقره سرقت در شهرستان خرم‌آباد

تبدیل 400 هزار مجوز کاغذی به شناسه یکتا

بانک مرکزی: رشد نقدینگی تحت کنترل است

تزریق ٥٠٠٠ میلیارد ریال نقدینگی به بورس انرژی

زمان حراج بعدی شمش طلا مشخص شد

پیش‌بینی جدید درباره قیمت طلا و سکه در بازار

ضرب‌الاجل استاندار لرستان برای تعیین‌تکلیف برج‌های خرم‌آباد

استاندار ایلام: از عملکرد اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان رضایت داریم

باند سرقت منازل در خرم‌آباد منهدم شد

طلای 18عیار پایین آمد؛ بازگشت دلار به کانال 63 هزار تومان

صدور نخستین برات الکترونیکی تامین مالی زنجیره تولید توسط شبکه بانکی

تجمع مردم خرم آباد در حمایت از اجرای طرح نور

وضعیت «برج‌های دوقلو» خرم‌آباد هر چه سریع‌تر تعیین تکلیف شود

وضعیت «برج‌های دوقلو» در خرم‌آباد هر چه سریع‌تر تعیین تکلیف شود

مسمومیت تعدادی از مردم به دلیل مصرف قارچ‌های سمی در لرستان

کمیته انضباطی؛ خیبری‌ها 100 میلیون جریمه شدند

انهدام باند سارقان در خرم‌آباد

تجمع مردمی حمایت از «طرح نور» در خرم‌آباد برگزار می‌شود

افزایش ‌مسمومیت ناشی از مصرف قارچ‌های سمی در لرستان طی هفته گذشته

نگاه به اقشار کم‌بضاعت لرستان در راستای خودکفایی آنها باشد

اصناف یکی از کانون‌های اصلی حفظ و ارتقاء امنیت جامعه هستند

افزایش 35 درصدی بارگیری راه آهن لرستان در نخستین ماه سال

جزئیات تخصیص ارز 28500 تومانی

آمادگی ذخیره‌سازی مرغ مازاد در لرستان وجود دارد

توانمندسازی تسهیل‌گران اقتصاد مقاومتی در لرستان + فیلم

استاندار لرستان: توانمندسازی افراد کم‌بضاعت جامعه در اولویت قرار گیرد

ایران دفعه بعد 3 هزار موشک و پهپاد به اسرائیل می‌زند یا 30 هزار؟!

خواب آشفته اسرائیل برای منطقه

دنیای اقتصاد: در سال 1403 نه منتظر کاهش قیمت ارز باشید، نه کاهش نرخ تورم

استاندار لرستان: عملکرد بانک‌های استان مطلوب نیست

تشخیص سرطان از یک قطره خون طی چند دقیقه

غفلت از سرکشی به خانواده های شهدا پذیرفتنی نیست

تشکیل یک استان جدید تصویب شد

توضیحات قوه قضاییه درباره حکم توماج صالحی

شهیدی که در جبهه به نیازمندان انفاق می‌کرد

دانش‌آموز لرستانی قهرمان فردای ایران شد

بازیگر زیاده‌طلب منطقه

سرمقاله آفرینش/ از دست رفتن سرمایه های مردم در طرح های بی بازده

مسیر طلای جهانی عوض می‌شود؟

با اصلاح اطلاعات حساب بانکی خود سود سهام عدالت را دریافت کنید

خرم‌آباد در انتظار ساخت 2 سد/ چشمه‌های شهر لطفاً خشک نشوید!

برگزاری انتخابات الکترونیک در خرم‌آباد و چگنی

آغاز ماراتن آزمون سراسری در لرستان

پایان واکسیناسیون طیور لرستان علیه بیماری نیوکاسل

آغاز ماراتن علمی 35561 داوطلب آزمون سراسری در لرستان

کشف و ضبط 10 کیلوگرم مواد مخدر در بروجرد

کیهان مطرح کرد: اصلاح‌طلبان در کنار دلالان و رانت جویان