ندای لرستان

آخرين مطالب

یکپارچه‌سازی اراضی کشاورزی؛ گل یا پوچ اجتماعي

یکپارچه‌سازی اراضی کشاورزی؛ گل یا پوچ
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - به گزارش خبرنگار مهر، یکی از اهدافی که سازمان امور اراضی دولت سیزدهم به طور جدی پیگیری می‌کند رفع تداخلات اراضی و در ادامه یکپارچه سازی زمین‌های کشاورزی است.
پس از انقلاب سفید در دهه 40 اراضی کشاورزی از دست ملاکان بزرگ خارج و در مساحت کوچک‌تر در اختیار کشاورزان و بهره برداران قرار گرفت. قانون ارث سبب شد به مرور زمان این زمین‌ها دوباره به قطعات خردتر تبدیل شده و امروز بسیاری از این اراضی از حیز انتقاع ساقط و کشت اقتصادی ندارند.
سازمان امور اراضی کشور در کنار پیگیری این دو موضوع در دو سال اخیر 4 تور رسانه‌ای برگزار کرده که خبرگزاری مهر ضمن گزارش از روند دو موضوع رفع تداخلات اراضی ملی و کشاورزی و نیز یکپارچه سازی اراضی کشاورزی به برخی از خلاءها و اشکالات موجود پرداخته است. در چهارمین تور رسانه‌ای سازمان امور اراضی کشاورزی از برخی پروژه‌های استان لرستان در این دو موضوع بازدید شد.
جهش تولید با یکپارچه سازی اراضی
نخستین بازدید مربوط به طرح یکپارچه سازی 310 هکتار اراضی کشاورزی در دل کوه‌های رومشکان در مناطق چم گز و چم کبود بود.
بهرام میر دریکوند، مدیر امور اراضی استان لرستان با تاکید بر پیگیری مساحت اقتصادی و افزایش عملکرد در واحد سطح، گفت: دولت در راستای این امر یک سلسله مشوق‌هایی را در نظر گرفته که می‌توان به ایجاد سیستم آبیاری نوین، احداث جاده بین زراعی، پرداخت تسهیلات کم بهره، کاهش سهم بیمه کشاورزان و تأمین نهاده‌های کشاورزی اشاره کرد. به این ترتیب اراضی که تا دو سال قبل در قالب 108 قطعه خرد و پراکنده رها شده بود و امکان کشت نداشت امروز با یکپارچه سازی تبدیل به 8 قطعه شده و به چرخه تولید بازگشته و موجب اشتغالزایی شده است.
وی تصریح کرد: زمین‌های دیم که پیش از این در هر هکتار یک تن محصول داشت با اجرای طرح یکپارچه سازی به 5 تن رسیده است.
وی در ادامه سخنان خود به مشکلات آبی منطقه اشاره کرد و افزود: 3 ایستگاه پمپاژ آب با سرمایه گذاری 1.5 میلیارد تومانی ایجاد شده تا معضل کم آبی برای کشاورزان رفع شود. 85 درصد سرمایه گذاری از سوی دولت و 15 درصد بخش خصوصی کمک کرده است.
پیش بینی شده در راستای افزایش تولید حدود 1113 هکتار زمین کشاورزی در سطح استان یکپارچه شود.
برگزاری جشن رفع تداخلات در شهریور
مدیر امور اراضی استان لرستان با اشاره به به پروژه رفع تداخلات عنوان کرد: اراضی استان حدود 500 هزار هکتار بوده که تا پایان شهریور 1403 رفع تداخل می‌شوند.
وی اظهار کرد: تا کنون 417 هزار هکتار از زمین‌های ملی و کشاورزی رفع تداخل و تثبیت و پس از انجام کاداس برای 290 هزار هکتار سند تک برگ صادر شده است.
جهش تولید گندم
محصول 310 هکتار اراضی یکپارچه سازی شده در شهرستان رومشکان گندم بوده که 25 اردیبهشت نخستین برداشت آن آغاز می‌شود. کشت گندم در این منطقه به شکل آبی انجام شده و بر اساس پیش بینی‌ها در هر هکتار بین 8 تا 10 تن گندم برداشت خواهد شد.
صیداکبر بازوند، مدیر جهاد کشاورزی منطقه رومشکان با اشاره به رقم‌های کشت شده گندم توضیح داد: چمران، دوروس و پیشگام رقم‌های کشت شده گندم در این منطقه بوده که پیش بینی می‌شود در مزارع آبی 8 تا 10 تن گندم و دیم 5 تا 6 تن محصول برداشت شود.
گلایه کشاورزان از نبود جاده تا حق بیمه
در حاشیه این بازدید یکی از کشاورزان این ناحیه که مبادرت به اجاره زمین و کشت گندم کرده بود به اعتراض گفت، بارش باران منجر به سیلاب و از بین رفتن بخشی از اراضی کشاورزی و محصولات گندم آن شده و با مراجعه به سازمان جهاد کشاورزی هنوز موفق به دریافت بیمه و هزینه خسارت نشده است.
در ادامه برخی کشاورزان دیگر که ماشین‌های جهاد کشاورزی را شناختند، نسبت به دیرکرد پرداخت سم و کود و نیز نهاده‌های کشاورزی گلایه مند بودند که فعالیت شأن را تحت شعاع قرار داده است.
عدم جاده مناسب برای سر زدن به مزارع در دل مناطق کوهستانی از دیگر شکایت‌های کشاورزان این منطقه بود.
پرورش آبزیان گرمابی
بنا به گفته مدیر سازمان امور اراضی استان لرستان، در سطح 1639 مورد واگذاری با بیش از 8 هزار هکتار زمین، حدود 4400 هکتار زمین به طرح درختکاری اختصاص یافته است. حدود 1200 هکتار مربوط به طرح‌های وابسته کشاورزی و 3600 هکتار نیز به طرح‌های غیر کشاورزی مانند پرورش آبزیان اختصاص پیدا کرده است.
در ادامه واگذاری اراضی، پروژه پرورش آبزیان گرمابی در شهرستان دورود از طرح‌های انجام شده بود که محصولاتش وارد بازار هم شده است.
در این راستا حدود 400 هکتار اراضی بدون استفاده در قالب 21 مزرعه و ایجاد اشتغال 100 نفر برای پرورش ماهیان کپور اختصاص یافته بود که در قالب 70 تعاونی فعالیت دارد. در هر هکتار 2.5 تا 3 تن عملکرد حوضچه‌ها است. سالانه 1250 تن محصول تولید شده که بین 350 تا 400 تن صادر می‌شود.
جالب است بدانید این شهرستان هیچ منطقه بیابانی نداشته و 45 هزار هکتار زیر کشت محصولات کشاورزی آن است. درود دارای 25 نوع محصول باغی با 5 هزار هکتار و 17 نوع محصول دامی و شیلات بوده و بخشی از تأمین بازار را بر عهده دارد. همچنین 153 مزرعه دارد که 21 مزرعه مربوط به پرورش ماهیان گرمابی و 132 مزرعه در حوزه پرورش ماهیان سردآبی احداث شده است.
سالانه بالغ بر 8 هزار تن انواع محصولات شیلاتی در این منطقه تولید شده که بازار هدف آن کشورهای حاشیه خلیج فارس و به ویژه عراق است.
باغات مثمر دو خواهران در اراضی ملی
بازدید از باغات منطقه دو خواهران پروژه دیگری بود که خبرنگاران بازدید داشتند. میر دریکوند، مدیر امور اراضی استان لرستان درباره باغات این منطقه گفت: تعداد 559 مورد واگذاری در قالب کشت گونه باغی در سطح استان با مساحت 4400 هکتار انجام شده که 170 هکتار آن مربوط به کاشت زردآلو در منطقه دو خواهران است.
به گفته مدیر جهاد کشاورزی شهرستان درود، زردآلو این منطقه برند بوده و میزان برداشت محصول در هر هکتار بین 20 تا 35 تن بوده که یکی از ظرفیت‌های ایجاد شده در منطقه به شمار می‌رود.
درددل باغداران
در ادامه بازدید از این پروژه، صاحب باغ زردآلو به گلایه گفت: امسال دو هزار هکتار باغ دچار سرمازدگی شده و بیشتر درختان بدون بار بوده و محصولات باقی درختان نیز به اندازه‌ای نیست که هزینه‌ها را تأمین کند.
وی افزود: درختان نمی‌توانند بار خود را نگه دارند و این امر خسارت زیادی به من باغدار زده است.
در این منطقه بارش زیاد بوده و عموماً تگرگ محصولات باغی را تهدید می‌کند. حال پرسش این است؛ این حجم مطالعه و سرمایه گذاری زمانی و مالی چه ثمری در بخش کشاورزی و تأمین امنیت غذایی داشته است؟ در حالی که هدف گذاری درست انجام شده مسیر به اشتباه طی شده و تولیدات با شرایط جوی منطقه تهدید جدی می‌شود.
به نظر می‌رسد؛ نخست اینکه باید درختانی در منطقه کاشته شوند که هنگام بارش‌های سیل آسا، زمان گل دهی آنها نباشد یا از رقم‌هایی استفاده شود که در این منطقه با توجه به ویژگی‌های اقلیمی آن بتوانند هنگام بارش، بار خود را حفظ کنند.
باغداران منطقه دو خواهران گلایه داشتند برای کمک به امر کشاورزی در چنین مناطقی باید هواشناسی نقطه‌ای اتفاق افتد تا باغدار با پیش بینی وضعیت هوای منطقه، بتواند پیش از سرما و بارش‌های سیل آسا با تدابیر اندیشیده شده با آن مقابله کند.
عملکرد جزیره‌ای سبب شده تا سازمان امور اراضی طرح یکپارچه سازی اراضی و واگذاری اراضی دولتی به کشاورزان را پیش ببرد اما عدم مدیریت سازمان‌هایی مانند سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی این می‌شود که ارقام نامناسب در مناطق کشت شده در نهایت منجر به شکست طرح‌ها شده و انتظارات را برآورده نکند.
تهدید جدی تغییر کاربری
تا کنون 10.927 هکتار اراضی در استان لرستان یکپارچه سازی شده تا منجر به بهبود عملکرد در واحد سطح شود. اما تغییر کاربری اراضی کشاورزی در تمام استان‌ها امنیت غذا را تهدید می‌کند.
مدیر امور اراضی کشاورزی استان لرستان به 1897 مورد تغییر کاربری اراضی کشاورزی اشاره کرد و گفت: سال گذشته برای 306 مورد حکم قلع و قمع صادر شد.
میردریکوند با تاکید به حفظ اراضی کشاورزی تاکید کرد: در راستای تأمین امنیت غذایی باید از تغییر کاربری اراضی کشاورزی جلوگیری شود.
وی یادآور شد: بیشتر اراضی کشاورزی در استان لرستان در سطح 1 و 2 بوده و کشت دیم هستند.
مشکلات بخش مکانیزاسیون
در ادامه سید عماد شاهرخی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان در نشست خبری با خبرنگاران گفت: هر هکتار زمین امنیت غذایی 22 نفر را تأمین و تضمین می‌کند بنابراین حفظ کاربری اراضی کشاورزی از اهمیت بسزایی برخوردار است.
وی با اشاره به میزان تولید محصولات زراعی در این استان افزود: تولید گندم از سالانه 123 هزار تن در ابتدا دولت سیزدهم با افزایش 4 برابری به 530 هزار تن رسیده است. همچنین سطح گلخانه‌های استان از 78 هکتار به 130 هکتار افزایش یافته است. در حوزه تولید دانه‌های روغنی زمین‌های زیر کشت از 2200 هکتار امروز به بیش از 6 هزار هکتار رسیده است؛ به طوری که در کشت کاملینا این استان رتبه نخست را در کشور دارد.
شاهرخی با اشاره به مشکلات مکانیزاسیون بخش کشاورزی اظهار کرد: اگر ادوات و تجهیزات کشاورزی مورد نیاز در دسترس باشد از 30 درصد ضایعات جلوگیری شده و ارتقا بهره‌وری در واحد سطح محقق می‌شود؛ به طوری که 70 درصد در مصرف آب جلوگیری شده و 30 درصد تولید محصولات افزایش می‌یابد.
وی گفت: به کشاورزان توصیه می‌شود از کمباین‌هایی استفاده کنند که معاینه فنی داشته و هد آن به طور دائم مورد بررسی قرار گیرد تا از هرز رفتن محصولات کشاورزی جلوگیری شود.
جلوگیری از قاچاق آرد
در ادامه نشست رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان با اشاره به کاهش مصرف آرد در استان عنوان کرد: سال گذشته 26 هزار تن به ارزش 500 میلیارد دلار مصرف آرد در استان لرستان کاهش یافت.
وی در در پاسخ به این پرسش خبرنگار مهر که این حجم آرد از استان قاچاق می‌شد، گفت: مصرف سالانه استان 300 هزار تن آرد بوده که بخشی از آن از چرخه مصرف به بیرون نشأت پیدا می‌کرد.
گفتنی است؛ پیش از هوشمند سازی فروش نان بخش زیادی از آرد از چرخه تولید خارج و به کشورهای همسایه قاچاق می‌شد که در دو سال اخیر از آمار آن کاسته شده است.
از تولید مرغ تا گسترش زنجیره ارزش آبزیان
شاهرخی با اشاره به میزان تولید مرغ در استان لرستان هم گفت: 16 واحد مرغ گوشتی در استان فعالیت دارد که سالانه 45 میلیون قطعه جوجه‌ریزی انجام می‌شود. از این تعداد 30 درصد مازاد نیاز بازار استان بوده و به سایر استان‌ها ارسال می‌شود.
وی با بیان اینکه 18 درصد اشتغال استان در حوزه کشاورزی است، عنوان کرد: 23 درصد افراد در حوزه کشاورزی فعالیت دارند؛ اما در بخش صنایع تبدیلی و تکمیلی همچنان نوپا هستیم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان در پایان با اشاره به طرح‌های آینده این استان اظهار کرد: در زنجیره دو محصول گل محمدی و آبزی پروری قرار است فعالیت‌ها گسترش پیدا کند؛ به طوری که از صفر تا 100 محصولات در استان تولید و به بهره برداری برسد.
کد خبر 6095890

ندای لرستان

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/950520/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تعطیلی روز شنبه؛ تخریب فرهنگ، تضعیف اقتصاد

گزارش صداوسیما از حال و روز بازار شکر؛ علت کمبود و افزایش قیمت چیست؟

امنیت شغلی، معیشت و تامین اجتماعی مهمترین دغدغه کارگران

تعطیلی شنبه‌ها به بانک‌ها نمی‌رسد

واردات چای به دستور رئیس‌ جمهور محدود شد

پرداخت تسهیلات به کسب و کارهای آسیب‌دیده در سیل مشهد

تحصیل 600 دانشجوی خارجی در دانشگاه لرستان

موی تای لرستان صاحب خانه تخصصی می شود

سرمقاله ایران/ هوشیاری در مقابل اسب تروای امیدستیزان

سرمقاله دنیای اقتصاد/ برادر بزرگ، همه ما را می‌بیند!

سرمقاله ابتکار/ دوقطبی «پنج شنبه» «شنبه»

سرمقاله جام جم/ کابینه بحران‌زده

سرمقاله اطلاعات/ 76سال نکبت

مجوز "وکالت" الکترونیکی می شود

پازل گمشده سیاست ارزی

گشایشِ نیایش

«گیل‌گَمش»‌، از نخستین اسطوره‌های آفرینش دوران باستان‌

مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با جامعه معظم ایثارگری دیدار کرد

سرمقاله خراسان/ مقصران سیل مشهد درغافلگیری گیوتین عدالت!

سرمقاله کیهان/ از مجلس شورای اسلامی انتظار نبود!

سرمقاله وطن امروز/ وضعیت اسرائیل پیش از حمله سراسری به رفح

سرمقاله فرهیختگان/ با کتاب زیستن یعنی سیاسی بودن

سرمقاله اعتماد/ عثمان خوافی و اوج موسیقی سنتی ایران

سرمقاله شرق/ کوری سفید

قانون جدید اجاره بها ضمانت اجرا دارد؟

لرستان یک تساوی تا لیگ برتر

آمار تصادف منجر به فوت در جاده‌های ازنا صفر شد

ابلاغیه جدید ستاد مبارزه با قاچاق برای حل مشکل طلافروشان

رزله دره ای زیبا و بکر در لرستان

صحبت های مدیر سازمان امور مالیاتی در لزوم استفاده از کارتخوان

سرجهازی دولت در صادرات غیرنفتی

راه سکه از طلا جدا شد؛ کدام سیگنال نقش دلار را در بازار طلا کمرنگ کرد؟

برگزاری اردوی تیم ملی کاراته ناشنوایان در لرستان

جوی آرام وپایدار در لرستان

اعزام کاروان سلامت به مناطق محروم معمولان

محققان چینی مغز منجمدشده انسان را دوباره زنده کردند

افزایش حملات به شیعیان افغانستان؛ احتمال توافق پنهانی بین داعش خراسان و طالبان

رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران: بدهی بیمه‌ها به داروخانه‌ها از 15 ماه عبور کرد

پیش ‌بینی قیمت دلار 29 اردیبهشت 1403

پیش‌ بینی قیمت طلا و سکه 29 اردیبهشت 1403

ایمن سازی شبکه تغذیه و توزیع گاز در خرم آباد

تاکید رحیم سرهنگی بر بسیج تمام امکانات بخش خصوصی و دولتی برای رونق گردشگری کیش

اثر نان‌خورهای اضافی دولت بر تورم از زبان معاون پیشین سازمان بودجه

فروش بی سابقه اوراق قرضه آمریکا توسط چین

پیش بینی بورس شنبه 29 اردیبهشت 1403

روایت دیپلمات پیشین از «دشواری مدیریت روابط با بغداد و اقلیم کردستان عراق»

سراب رشد؛ دامی برای شرکت‌های جاه‌طلب

نات کوین را با بهترین قیمت بفروشید و بخرید!

تعداد سهامداران بورس 2 برابر شد

مفرغ یکی از اساطیر منطقه زاگرس و به ویژه لرستان است