ندای لرستان
2هزار خانوارعشایری فصل قشلاق در شهرستان پلدختر مستقر می‌شوند
دوشنبه 8 مهر 1398 - 21:55:24
ندای لرستان - خرم آباد - مدیرکل امور عشایر استان لرستان گفت: 2 هزار خانوار عشایری استان و استانهای همجوار فصل قشلاق در شهرستان پلدختر مستقر می‌شوند.

به گزارش خبرنگار ایرنا سعید کریمی روز دوشنبه در جلسه شورای عشایری و کوچ پاییزه عشایر شهرستان پلدختر اظهار داشت: شهرستان پلدختر 886 خانوار عشایری دارد و یکهزار خانوار عشایری از استان‌های دیگر و شهرستان های همجوار نیز در این شهرستان مستقر می شوند.
وی افزود: استان لرستان به خاطر وجود مواهب خدادادی و پتانسیل های بالقوه مانند مراتع ییلاقی و قشلاقی و تنوع اقلیم و اکولوژیکی جهت امرار معاش و عشایر مناسب ،در طول تاریخ محل کوچ عشایر بوده است.
به گفته وی در گذشته جمعیت مردم استان لرستان خود عشایری بوده و کوچ می کردند و بر اساس سرشماری مرکز آمار ایران ،جامعه عشایری لرستان در قالب 14 ایل و 15 طایفه مستقل 1/5 میلیون واحد دامی دارند که 12 هزار تن گوشت قرمز معادل 25 درصد پروتئین استان و 29 هزار تن شیر تولید می کنند.
مدیرکل امور عشایر استان لرستان گفت: عشایر استان لرستان بیش از هزار تن پشم ، 18 تن عسل 17 تن روغن حیوانی در سال تولید و حدود 630 تن پرورش ماهی در مالکیت خود دارند که در 85 هزار هکتار اراضی استان از دیم و آبی تولید دارند و 301 هکتارباغ دارند.
وی افزود :هر سیاه چادر عشایری به مثابه یک کارگاه تولیدی به انواع محصولات لبنی و پروتئینی، یک پاسگاه حفاظتی و امنیتی برای محیط زیست و منابع طبیعی و مرزهای کشور محسوب می شود.
کریمی خاطرنشان کرد :کل تولیدات عشایر در استان 130 هزار تن در بخش زراعی و باغی و دام و حدود 600 میلیارد تومان ارزش افزوده در کشور دارد.
مدیر کل امور عشایر استان لرستان با بیان اینکه جامعه مولد عشایر نیاز به حمایت دارد گفت: طرح معادلات مطالعات جامعه و ساماندهی کوچک و استان طرح عملیات اجرایی اسکان عشایر و طرح جایگزین سوخت فسیلی به جای سوخت نباتی در ساعت استان لرستان از وظایف و خدمات به جامعه عشایری است ارائه پشتیبانی به کوچندگان از طریق از دیگر خدمات و عشایر و وظیفه امور عشایر ارائه این خدمات و همچنین بهسازی فعالیت امور تولید و ساماندهی تشکل های عشایری که اتحادیه شرکت‌های تعاونی عشایری باید این خدمات را ساماندهی کند .
کریمی یادآور شد: سال گذشته از 16 میلیارد تومان اعتبارات عمرانی از محل نفت و گاز ،سرمایه ملی و استانی و سرمایه های استانی با ارزش افزوده ملی و استانی مربوط به عشایر مبلغ هفت میلیارد تومان تخصیص یافته است که با هزینه این مبلغ 139 پروژه در استان اجرایی شده است.
وی افزود: این اعتبارات در مرمت و احداث راه های عشایری سایت های اسکان احداث جایگاه سوخت نفت و گاز استخر و کانال کشاورزی حمل آب و سوخت سیار برای اشاره به هزینه شده است .
وی به اعتبارات سال 98 برای عشایر استان اشاره کرد و افزود: امسال اعتبارات عشایر رشد چشمگیری داشته و به 44 میلیارد تومان رسیده که در نظر است 17 درصد آن با اجرای 100 پروژه در مناطق شهری استان تخصیص پیدا کند. مدیر کل امور عشایر استان لرستان گفت: سال گذشته در مجموع 17 میلیارد تومان از بانک کشاورزی تسهیلات بانکی و عشایر پرداخت شده و در سال 98 نیز این مبلغ به 28 میلیارد تومان رسیده که به تشکل های عشایری پرداخت شده است و از 27 هزار نفر در مناطق عشایری استان تحت پوشش پوشش بیمه اجتماعی و 42 هزار راس دام عشایر نیز بیمه شدند.
کریمی یادآور شد: با توجه به اینکه کوچه عشایر تا به شرایط اقلیمی و آب و هوایی از تاریخ خاصی ندارد و هر زمانی که شرایط کوچه ییلاقی و قشلاقی ایجاد شود کوچ آغاز می شود.
وی افزود :از دستگاه های اجرایی شهرستان پلدختر خواست کمک کنند تا عشایر، کوچ آسان و راحتی داشته باشند و کمترین زیان ها و خسارات در مسیر کوچه اتفاق بیفتد.
مدیرکل امور عشایر استان، نیروی انتظامی ،مهمترین دستگاه است که تامین، امنیت اتراقگاه های عشایری را به عهده دارد و به پاسگاه هایی که در مسیر عشایر هستند اطلاع‌رسانی و اکیپ‌های سیار در این راستا راه اندازی شود.
وی افزود: همچنین از دانشگاه علوم پزشکی استان لرستان خواست تیم‌های پزشکی اعم از ماما و بهورز جهت ارائه خدمات بهداشتی در مناطق عشایری مستقر سازند و به درمانگاه‌ها و خانه‌های بهداشت واقع در مسیر کوچ موضوع را اطلاع دهند و دامپزشک دام عشایر را واکسینه کند .
کریمی یادآور شد:راهداری و حمل و نقل جاده ای نسبت به تامین وسایل نقلیه برای جابجایی عشایر از ییلاق به قشلاق و نصب علائم کوچ در مسیر و نظارت بر کنترل آن اقدام کند.
وی افزود: با توجه به اینکه سال گذشته عشایر وریان مله پلدختر،معلم نداشتند اداره آموزش و پرورش نسبت به تامین معلم در مناطق عشایری شهرستان توجه ویژه داشته باشد.
مدیر کل امور عشایر استان گفت: انتظار می‌رود آب و فاضلاب روستایی هزینه مصرف آب را از عشایر دریافت نکند و صندوق بیمه عشایر در صورت بروز اتفاقات احتمالی برای عشایر و دام آنها بر اثر تصادف به موقع تیم ارزیاب به محل اعزام کند.
کریمی افزود: بانک کشاورزی در پرداخت تسهیلات بانکی مشکل ضمانت آنها را حل کند.
7272

http://www.Lor-Online.ir/fa/News/108221/2هزار-خانوارعشایری-فصل-قشلاق-در-شهرستان-پلدختر-مستقر-می‌شوند
بستن   چاپ