ندای لرستان
بیمه دام، چتری امن برای جبران خسارت عشایر
دوشنبه 15 مهر 1398 - 6:56:21 AM
ایرنا
ندای لرستان - هر سال با آغاز فصل کوچ، جامعه عشایری بر اثر سوانح جاده ای متحمل تلفات و خسارت می شوند که بیمه همانند چتری می تواند نقش مهمی در جبران این خسارت ها ایفا کند.

مرد جوان ایستاده و با حسرتی در نگاه و چینی از غم بر پیشانی امتداد نگاهش را به لاشه های خونین گوسفندانی دوخته که تا چند دقیقه پیش مسیر کوچ را همپای سایر گوسفندان گله دوان دوان طی می کردند و اینک بر سینه سخت جاده آرام گرفته اند.
کوچ همیشه زیباترین آهنگ زندگی عشایر بوده و روزگاری، ایل راه ها، مسیرهایی امن برای عشایر و احشام به شمار می رفت که امروز در توسعه جوامع شهری به جاده هایی تنگ و پرترافیک تبدیل شده اند و هر از گاهی به خون سرخ احشامی رنگین می شوند که برای جامعه عشایری حکم فرزند را دارند.
متاسفانه همیشه هنگام عبور عشایر از ایل راه هایی که جاده شده اند، شاهد تلفات سنگین احشامی هستیم که تمامی سرمایه زندگی و حاصل دسترنج و زحمت خانواده های عشایری هستند و این حکایتی است که هر سال در فصل کوچ برای جامعه عشایری به عنوان آینه تمام نمای تحقق اقتصاد مقاومتی تکرار می شود و ضرب آهنگ زیبای کوچ را به آهنگی حزن انگیز تبدیل می کند.
دوام زندگی عشایری وابسته به دام است و علوفه و در هنگامه کوچ هرجا که زمین سبز باشد و علوفه بسیار، سیاه چادرها علم می شوند تا به برکت رویش علف بر زمین سبز، دام ها سیر شوند و چرخ اقتصاد عشایر بچرخد و اقتصاد مقاومتی در سایه تلاش دسته جمعی خانواده محقق شود اما متاسفانه هر از گاهی در هیاهوی کوچ، صدای زنگوله گوسفندان خاموش می شود.
مشهدی حسینعلی یکی از عشایری که به همراه اقوام خود در منطقه ایوان دره اطراق کرده از روزگاری می گوید که کوچ عشایر در ایل راه هایی امن انجام می شد و تن دام ها آرام آرام به سرمای ییلاق عادت می کرد.
وی با اشاره به اینکه اغلب ایل راه هایی که داشته اند در طرح های عمرانی تصرف شده است، عنوان می کند: اکنون بسیاری از دامداران ناگزیر به کوچ ماشینی روی آورده اند که این شیوه نیز به دلیل اینکه دام به طور ناگهانی به منطقه سردسیر مهاجرت می کند اغلب دچار بیماری شده و برخی از آنها که نمی توانند دوام بیاورند، تلف می شوند.
مشهدی حسینعلی با اشاره به هزینه بر بودن کوچ ماشینی برای دامداران معتقد است به رغم بیمه شدن دام ها توسط صندوق بیمه عشایر، در بیشتر اوقات غرامت تلفات با تاخیر پرداخت می شوند که باید برای جلوگیری از تبعات بیشتر تلفات دام، پرداخت ها تسریع یابند.
بدون شک در نبود بیمه، خسارات وارده به دامداران جبران ناپذیرتر است و اغلب تبعات سنگین تری برای اقتصاد خانواده عشایری به همراه خواهد داشت.
** بیش از 21 هزار راس دام در سلسله تحت پوشش بیمه است
رئیس امور عشایر سلسله با اشاره به اینکه عشایر این شهرستان یکهزار و 250 خانوار جمعیت دارند، اظهار داشت: سه ایل راه در شهرستان سلسله وجود دارد که اغلب آن ها جاده تردد وسائط نقلیه نیز هستند و همین امر باعث می شود گاهی اوقات احشام عشایر در حال عبور بر اثر تصادف تلف شوند.
محمد فرخیان با اشاره به اینکه دامداران شهرستان سلسله بیشترین آمار دام بیمه شده را در استان لرستان دارند، عنوان کرد: طی سال های گذشته بیش از 21 هزار راس از دام های عشایر منطقه تحت پوشش بیمه قرار گرفته که به علت تاخیر و تعلل صندوق بیمه در پرداخت خسارت، استقبال دامداران کمتر شده است.
وی تاکید کرد: باید صندوق های بیمه همکاری و تعهد بیشتری داشته باشند تا جامعه عشایری به بیمه دام های خود دلگرم تر شوند.
رئیس امور عشایر سلسله تصریح کرد: امسال بیش از 40 راس از دام های عشایر هنگام کوچ در جاده ارتباطی خرم آباد به سلسله بر اثر تصادف تلف شدند که بی شک بیمه دام های عشایر در هنگام بروز سوانحی از این قبیل می تواند جبران بخشی از سرمایه عشایر باشد.
وی با اشاره به کوچ زودهنگام عشایر استان های دیگر به کمپین عشایری گرین افزود: این امر هرسال باعث خسارت به مراتع غنی شهرستان می شود اما عشایر شهرستان و استان خوشبختانه این امر را درک کرده اند و هرسال حدود 15 اردیبهشت ماه کوچ می کنند.
** توسعه نامتوازن شهری، ایل راه ها را دستخوش تغییر کرده است
مدیرکل امور عشایر لرستان نیز با اشاره به اینکه کل عشایر استان حدود 14 هزار نفر هستند، اظهار کرد: حدود 11 هزار و 200 خانوار از این مجموع هرسال کوچ می کنند.
حاجی مراد بیرانوند با اشاره به سابقه هشت هزار ساله کوچ در زندگی عشایری افزود: کوچ عشایر به صورت سنتی سابقه ای دیرینه دارد که قانون آن مبتنی بر کوچ به شیوه پیاده است.
وی عنوان کرد: متاسفانه توسعه نامتوازن شهری ایل راه ها و محل های اطراق عشایری را دستخوش تغییرات کرده است.
** 70 درصد جامعه عشایری به صورت ماشینی کوچ می کنند
بیرانوند با بیان اینکه 70 درصد جامعه عشایری به صورت ماشینی کوچ می کنند، گفت: کوچ به شیوه ماشینی برای اغلب عشایر هزینه بر است، ضمن آنکه در کوچ پیاده بدن دام ها از نظر فیزیولوژی برای ادامه حیات در شرایط سردسیر آماده می شود در حالی که در کوچ به شیوه ماشینی اینگونه نیست.
مدیرکل امور عشایر لرستان با بیان اینکه آهنگ زندگی عشایر بر کوچ استوار است، تصریح کرد: صندوق بیمه عشایر، دام ها را در مقابل عواملی از قبیل گزش حشرات، تلفات جاده ای، افتادن از پرتگاه و حیوانات وحشی بیمه می کند اما هنوز دامداران به اهمیت و نقش مهم بیمه در جبران خسارات پی نبرده اند.
** سال گذشته 112 راس دام در سوانح جاده ای تلف شد
وی با اشاره به اینکه سال گذشته 112 راس از دام های عشایر لرستان به علت سوانح جاده ای تلف شدند، عنوان کرد: بیشترین بیمه دام در استان لرستان متعلق به دامداران الشتر است.
بیرانوند با گلایه از تعلل صندوق بیمه در پرداخت غرامت دامداران، تصریح کرد: این تعلل باعث بی رغبتی عشایر به بیمه دام هایشان می شود و از آنجا که دام تنها سرمایه و منبع درآمد عشایر است تا زمانی که بتوانند این سرمایه را محافظت کند، می‌ توانند با دلگرمی به فعالیت خود ادامه دهند.
وی تصریح کرد: لازم است صندوق بیمه به منظور افزایش اعتماد و رغبت دامداران، به پرداخت های خود سرعت بیشتری ببخشد تا دامداران نیز با آسودگی خاطر دام های خود را در مقابل خطرات احتمالی بیمه کنند.
مدیرکل امور عشایر لرستان با اشاره به وجود 13 ایل راه در لرستان گفت: جامعه عشایری ناگزیر از کوچ هستند و با فعالیت و پویایی خود، نقش مهمی در تحقق اقتصاد مقاومتی دارند.
وی با بیان اینکه عشایر با کمترین سرمایه گذاری بیشترین تولید را دارند، افزود: مجموع تولیدات زراعی، باغی، دامی و صنایع دستی عشایر لرستان 130 هزار تن است.
بیرانوند نرخ بیکاری در جامعه عشایری لرستان را چهار درصد عنوان و اظهار کرد: جامعه عشایری با بیشترین سطح تولید و کمترین مصرف، نمونه بارز اقتصاد مقاومتی هستند.
گرچه این روزها تنش آبی و مراتع خشک زندگی عشایری را نیز تحت تاثیر خود قرار داده و نتیجه آن باعث کوچ زودهنگام عشایر و تلفات دام ها شده اما چتر صندوق بیمه عشایری می تواند سایبانی امن برای دامدارانی باشد که این روزها در حال و هوای کوچ با تلفات سنگین سرمایه مواجه می شوند.
با توجه به حذف و یا تغییرات ایل راه ها و رونق کوچ ماشینی که موجب افزایش تلفات دام می شود، بیمه دام هرچند هم که دیر پرداخت شود اما می تواند تا حدود بسیاری زیان وارده به جامعه عشایری را جبرن کند.
بیمه ای که چتر حمایتی آن برای عشایر کشور دلگرمی است باید راهکاری اتخاذ کند تا خسارات این جامعه تاثیرگذار به موقع پرداخت شود تا با افزایش امنیت اقتصادی عشایر، چرخ تولید و خودکفایی کشور همچنان در گردش باشد.


http://www.Lor-Online.ir/fa/News/108514/بیمه-دام،-چتری-امن-برای-جبران-خسارت-عشایر
بستن   چاپ