ندای لرستان
56درصد از حجم سدهای لرستان ُپر است/غفلت از سدسازی در حوزه «کشکان»
شنبه 30 آذر 1398 - 2:49:26 AM
مهر
ندای لرستان - خرم‌آباد- مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان، گفت: 56 درصد از حجم سدهای این استان در حال حاضر پُر و 44 درصد حجم آنها خالی است.

رضا میرزایی در گفت و گویی با اشاره به اینکه بر اساس آمار شبکه باران سنج شرکت آب منطقه‌ای لرستان تا کنون 186 میلی متر باران در استان ثبت شده است، اظهار داشت: این میزان نسبت به دوره گذشته سال قبل 45 درصد کاهش یافته و نسبت به میانگین آمار بلند مدت 23 درصد افزایش یافته است.
56 درصد از حجم سدهای لرستان در حال حاضر پر است
وی با اشاره به اینکه در مجموع حدود 16 سد در لرستان در دست ساخت و بهره برداری است، عنوان کرد: کارفرمای سه مورد این سدها، آب نیرو کشور است و 13 سد دیگر متعلق به شرکت آب منطقه‌ای لرستان است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان با بیان اینکه حجم مخازن 13 سد یاد شده، 420 میلیون متر مکعب در سال است، گفت: شش سد تا کنون در استان آبگیری شده و حجم مخزن این تعداد سد در مجموع 207 میلیون متر مکعب است.
میرزایی، تصریح کرد: در حال حاضر حدود 116 میلیون متر مکعب آب پشت مخازن سدهای لرستان وجود دارد.
وی، ادامه داد: 56 درصد از حجم سدهای لرستان در حال حاضر پر است و 44 درصد حجم آنها خالی است.
در 10 قرن گذشته چنین سیلی در هیچ جایی از لرستان رخ نداده است
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه بر اساس آمار بلند مدت میزان روان آب‌های لرستان در دو حوزه کرخه و دز بین 12.5 تا 13 میلیارد متر مکعب است، گفت: در سال گذشته، که یک سال استثنایی در لرستان بود میزان بارش‌ها به هزار و 160 میلی متر در سال رسید که در بین 31 استان کشور مقام اول را به لحاظ بارش‌ها داشتیم.
میرزایی با تاکید بر اینکه در این راستا سیل‌های استثنایی و مخربی در سال آبی گذشته در استان رخ داد و بخشی از زیرساخت‌های لرستان را تخریب کرد، افزود: سیل 12 فروردین ماه 98، بزرگترین، استثنایی‌ترین و مخرب‌ترین سیلی بود که در طول تاریخ رودخانه کشکان رخ داده است.

وی، ادامه داد: این سیلاب دارای دبی دوره بازگشت هزار ساله بود، در 10 قرن گذشته چنین سیلی در هیچ جایی از استان لرستان رخ نداده بود، در این راستا دستگاه‌های نظارتی و سایر کارشناسان به این نکته باید توجه داشته باشند که برای هر پروژه و طرحی مانند پل‌ها، دیواره‌های حفاظتی، ایستگاههای پمپاژ و حتی تعیین حد بستر رودخانه‌ها دوره بازگشت معینی در نظر گرفته می‌شود و هر طرح و پروژه دارای یک دبی طراحی خاص است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان، بیان داشت: در این راستا دبی طراحی شده ایستگاههای پمپاژی مانند « واشیان »، «چم مهر» و « جایدر » که در همین سیلاب تخریب شدند، برای دوره‌های بازگشت 100 ساله است.
در حوزه رودخانه «کشکان» سدی برای مهار سیلاب‌ها نداریم
میرزایی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه یکی از راه‌های کنترل و مهار سیلاب ساخت سدهای مخزنی است، عنوان کرد: اگر در حوزه رودخانه «کشکان» سد بزرگی داشتیم و می‌توانستیم سیلاب‌ها و روان آب‌های تولید شده در بازه زمانی 10 روزه را کنترل کنیم، قطعاً خسارت سیلاب در پایین دست به این صورت نبود.

وی با تاکید بر اینکه متأسفانه ما در حوزه رودخانه «کشکان» با وجود اینکه این رودخانه وحشی‌ترین رودخانه استان و حوزه کرخه است، سدی نداشتیم، گفت: در هنگام سیلاب شایعاتی بروز کرد سدها را باز کرده اند و سیلاب رخ داده است، در صورتی که در حوزه رودخانه کشکان فقط دو سد داریم که یکی سد « ایوشان » بوده که حجم مخزن آن بسیار کم و در حد 52 میلیون متر مکعب است و دیگری سد «هاله» کوهدشت است که حجم مخزن آن 55.5 میلیون متر مکعب است و در مقابل دو میلیارد سیلابی که در بازه زمانی چهارم تا 13 فروردین ماه رخ داد، عددی نیست.
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان، بیان داشت: بنابر این مشکل اصلی ما این است که ما در حوزه رودخانه کشکان سد بزرگی نداشتیم که بتواند سیلاب‌ها را کنترل کند.

http://www.Lor-Online.ir/fa/News/114379/56درصد-از-حجم-سدهای-لرستان-ُپر-است-غفلت-از-سدسازی-در-حوزه-«کشکان»
بستن   چاپ