ندای لرستان
یک جامعه‌شناس:
تغییرات فرهنگی ناشی از کرونا ویروس را به سمت پیش برنده سوق دهیم
چهارشنبه 13 فروردين 1399 - 02:00:28
ندای لرستان - ایسنا/لرستان یک جامعه‌شناس گفت: پدیده کرونا یک تغییر فرهنگی در سبک زندگی ما ایجاد کرده که ما باید آن را به سمت تغییرات پیش برنده سوق دهیم که این نیز کار رسانه‌های جمعی به‌ویژه رادیو و تلویزیون است که مردم بیشتر با آن سروکار دارند این سبک زندگی جدید که اتفاق افتاده را باید استمرار بدهیم.

فرهاد طهماسبی در گفت‌وگو با ایسنا، کرونا را یک پدیده نوظهور دانست که در جامعه اتفاق افتاده و اظهار کرد: این ویروس جدید از نظر اجتماعی پیامدها و اتفاقاتی به دنبال داشته که می‌توان آن‌ها را به دو دسته مثبت و منفی تقسیم کرد.
وی با اشاره به اینکه این ویروس سیستم عادی و روزمره زندگی مردم را مختل کرده، ادامه داد: خو کردن به سیستم جدید زندگی زمان‌بر بوده و گاهی نیز از طرف مردم با مقاومت مواجه می‌شود که مهم‌ترین مسئله آن قطع ارتباطات اجتماعی است.
طهماسبی افزود: قطع ارتباطات اجتماعی فرد را برای مشکلات روحی و روانی آماده می‌کند که ممکن است گریبان گیر همه شود به‌ویژه در کودکان و نوجوانان که این مسئله بیشتر نمود پیدا می‌کند.
این جامعه‌شناس تأکید کرد: پدر و مادر تجربیات بیشتری دارند و ممکن است کمتر آسیب ببینند اما کودکان و نوجوانان در قطع ارتباطات اجتماعی ممکن است آسیب ببینند.
وی تصریح کرد: ترسی که در جامعه وجود دارد ممکن است مسائل و مشکلات روحی و روانی فردی را بیشتر کند و از طرفی این اختلال باعث می‌شود سیستم اقتصادی زندگی افراد دچار مشکل شود که طی آن کسانی که درآمدهای مشخص و معینی ندارند تحت تأثیر قرار گرفته و با مشکلات عدیده‌ای مواجه می‌شوند که ممکن است افراد را از نظر اجتماعی ضعیف و زمینه را برای اینکه فرد دچار افسردگی و ناراحتی شده و احساس ناامیدی و پوچی کند، فراهم آورد.
طهماسبی تصریح کرد: تقویت حس انسان دوستانه و کمک به یکدیگر جهت پیشگیری از توسعه این ویروس در جامعه یک عامل مثبت است که این پدیده‌ها برای زندگی اجتماعی انسان‌ها دارند.
این جامعه‌شناس با اشاره به اینکه آگاهی و اطلاع‌رسانی را از نقش‌های رسانه دانست و افزود: در این برهه از زمان رسانه‌های رسمی جامعه این بعد از کار خود را به‌درستی انجام می‌دهند اما فضای مجازی به حال خود رها شده و هرکس کار خود را انجام داده و دستگاه‌هایی که وظیفه رصد این فضا را برعهده دارند بی‌تفاوت هستند، این در حالی است که در این مسئله مهم، به‌ویژه پلیس فتا، باید فعالانه‌تر رفتار کند.
وی ادامه داد: نباید فضا طوری باشد که افرادی که در حال تشویش اذهان عمومی هستند اجازه فعالیت بیشتری داشته باشند اما عملاً این‌گونه است، یا برخوردی آن‌چنانی صورت نگرفته اگر هم برخورد شده اطلاع‌رسانی نشده است.
طهماسبی با اشاره به اینکه رسانه‌های رسمی ما نیز بعد منفی داشته‌اند، عنوان کرد: اینکه رسانه‌ها به‌طور مداوم در این زمینه صحبت می‌کنند به‌نوعی ترس را به جامعه منتقل می‌کنند درحالی‌که به نظر می‌رسد همان‌گونه که مقام معظم رهبری اشاره کردند نباید این مسئله را آن‌قدر بزرگ کنیم، بالاخره این نیز یک بیماری مسری است، اما در حال حاضر هر شبکه رادیویی و تلویزیونی که گوش می‌کنیم و می‌بینیم در این زمینه صحبت می‌کنند و آمار و اخبار مرگ‌ومیر براثر این ویروس را بیان می‌کنند که به نظر می‌رسد خیلی افراط است، به‌هرحال اطلاع‌رسانی در یک بخش خبری کفایت می‌کند این درحالی‌که است که تزریق این‌همه اخبار به این شکل به جامعه باعث انتقال خیلی از اخبار می‌شود که مردم عادی نباید بدانند.
این جامعه‌شناس افزود: به‌عنوان‌مثال یک مطلب از تیم تحقیقاتی ستاد مبارزه با کرونا منتشر شده که در آن آمده تا اوایل تابستان درگیر این ویروس هستیم، فرض کنیم این موضوع به مردم عادی انتقال داده شود که در این صورت افسردگی‌ها و حتی ممکن است خودکشی‌ها در این زمینه اتفاق بیافتد.
وی عنوان کرد: این ویروس در ایامی وارد کشور ما شد که بیشتر مشاغل خود را برای فروش آخر سال آماده می‌کردند و تمام سرمایه خود را جنس خریده بودند اما اکنون ورشکست شده‌اند که یکی از پیامدهای منفی این ویروس است.
طهماسبی اظهار کرد: سیاست‌های جبرانی که دولت در این زمینه اتخاذ کرده ناکافی هستند، به‌عنوان مثال می‌گویند 75 هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده که به‌صورت تسهیلات در اختیار افرادی قرار می‌گیرد که کارگر خود را اخراج نکرده باشند اما ما مغازه‌دارانی داریم که فقط خودشان بوده‌اند و کارگری نداشته‌اند که بخواهند او را اخراج کنند یا نه! حال سؤال اینجاست که دولت چگونه می‌خواهد ضرر این افراد را جبران کند و چه مکانیزمی را برای جبران در نظر گرفته است؟
این جامعه‌شناس تصریح کرد: کمااینکه در زمینه حمایت معیشتی و یارانه نیز ابهاماتی وجود دارد که برطرف نشده و در این زمینه نیز کلی ابهام به جامعه تزریق شده که آن‌ها را حل نمی‌کند.
وی تأکید کرد: به نظر می‌رسد باید با این پدیده یک مقدار عادی‌تر برخورد کنیم نه خیلی شدید و نه خیلی ضعیف، حد متعادلی در رفتارهای اجتماعی داشته باشیم که بتوانیم بر این پدیده غالب شویم.
طهماسبی با اشاره به اینکه کرونا ویروس یک سری تغییرات اجتماعی فرهنگی در سبک زندگی ما ایجاد کرده و سبک زندگی بهداشتی ما را بهبود بخشیده است، عنوان کرد: این پدیده یک تغییر فرهنگی در سبک زندگی ما ایجاد کرده که ما باید از آن استفاده کنیم یعنی باید آن را به سمت تغییرات پیش برنده سوق دهیم که این نیز کار رسانه‌های جمعی است به‌ویژه رادیو و تلویزیون که مردم بیشتر با آن سروکار دارند این سبک زندگی جدید که اتفاق افتاده را باید استمرار بدهیم.
این جامعه‌شناس ادامه داد: در این ایام مردم ارتباطات غیرحضوری خود را افزایش دهند، اینکه در خانه‌ خود را قرنطینه کنیم و هیچ ارتباطی نداشته باشیم مطلوب نیست، سیستم نیز باید با فراهم کردن زمینه‌های لازم کمک کند که ارتباطات غیرحضوری را افزایش دهیم.
وی تصریح کرد: مخابرات تخفیفات لازم را برای ارتباطات تلفنی و اینترنتی در نظر بگیرد که مردم ارتباطات غیرحضوری را افزایش دهند که دچار شکست روحی و روانی نشده و از یکدیگر فاصله نگیرند.
طهماسبی افزود: در رابطه مسائل اقتصادی نیز سیستم تصمیم گیرنده باید وارد ریز جزئیات و زوایای زندگی اقتصادی جامعه شود و همه اقشار آسیب‌دیده در این زمینه را شامل شود.
این جامعه‌شناس تأکید کرد: این کمک‌های بلاعوض که الآن انجام شده واقعاً چاره‌ساز نیست و باید افزایش پیدا کند.
وی بیان کرد: تدابیری که تاکنون اندیشیده شده لازم است اما کافی نیست.
طهماسبی افزود: کرونا نظام اجتماعی و جامعه را متوجه این قضیه کرد که فضای مجازی در همه زمینه‌ها کاربردهای مطلوب دارد که تصمیم گیران و مسئولان حکومتی باید زمینه رشد و گسترش آن را فراهم کند، مانند آموزش‌ها و ارتباطات مجازی بین خانواده‌ها که شاید به‌اندازه‌ای که نیاز است به آن توجه نکردیم.
انتهای پیام

http://www.Lor-Online.ir/fa/News/129604/تغییرات-فرهنگی-ناشی-از-کرونا-ویروس-را-به-سمت-پیش-برنده-سوق-دهیم
بستن   چاپ