ندای لرستان
وظیفه جامعه شناس در عصر تجربه‌های نوین
چهارشنبه 3 ارديبهشت 1399 - 09:23:27
ندای لرستان - بروجرد - شیوع بیماری بر اثر گونه جدید ویروسی به نام کووید 19 پیامدهای اجتماعی مختلفی به دنبال داشته و به عنوان عاملی غیر اجتماعی توانسته است جامعه را تقریبا در همه حوزه هایش به تعلیق درآورد که همین ضرورت تحلیل های جامعه شناختی و تکلیف جامعه شناس را بیشتر می‌کند.

شیوع ویروس کرونا آشکار ساخت که انسان هرگز قادر نیست عوامل طبیعی را کنترل کند، شاید برای اولین بار باشد که بر اثر شیوع یک اپیدمی پیامدهای فرهنگی و اجتماعی از پیامدهای سیاسی و اقتصادی پیشی گرفته که این امر مستلزم تحقیق و بررسی از نگاه جامعه شناختی و ارائه راهکارها به منظور کاهش پیامدهای اجتماعی و فرهنگی منفی است.
بنابراین به طور کلی به منظور بررسی پیامدهای اجتماعی و فرهنگی فراوان شیوع یک اپیدمی لازم است پژوهش هایی انجام شود، تا این موضوع تنها از دیدگاه بیولوژیکی نگریسته نشود بلکه از دیدگاه جامعه شناختی نیز مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
خطر ابتلایِ بالا به این ویروس و به تعلیق درآمدن آن چه که ما آن را یکی از ارکان جامعه می دانیم، یعنی تعاملات انسانی ( تراکم انسانی )، تلنگری برای یافتن جایگاه واقعی انسان و سهمش در ساختن، تغییر و تبدیل در جامعه است.
در چنین شرایطی سوال این است که وظیفه جامعه شناس در شرایط حضور توأمان انسان و طبیعت در ساخت جامعه چیست؟
جامعه شناس و تحلیل گر مسائل اجتماعی در اینخصوص می گوید: ویروس کرونا، انسان امروز را به یک بازاندیشی در همه هستی اجتماعی اش وادار کرده است و این ویروس آشکار کرد که؛ جهان اجتماعی فقط با حضور انسان ساخته نشده است و اهمیت عوامل دیگر کمتر از حضور انسان در این ساختن نیست.
فردین کریمی افزود: غافلگیری جوامع مختلف و نهادهای تخصصی برای کنترل و درمان بیماری مرتبط با ویروس کرونا، نشان می دهد که طبیعت برای همیشه غیر قابل پیش بینی است.
وی اظهارداشت: تجربه جهان از ویروس کرونا نشان داد، که تفاوت بیماری های جهانگیر با شدت وخامت بالا با عوامل طبیعی دیگر مثل زلزله یا سیل، در توان به تعلیق درآوردن زندگی اجتماعی و ویژگی های جامعه در بسیاری از امور اجتماعی است.
این جامعه شناس بروجردی بیان کرد: با این وجود بسیاری از سیاست گذاری ها در حوزههای مختلف جامعه بدون لحاظ کردن عوامل طبیعی صورت می گیرد.
این تحلیل گر مسائل اجتماعی در خصوص نقش جامعه شناس در شرایط فعلی اضافه کرد: به نظر می رسد جامعه شناس امروز بایستی از تأثیرگذاری بیش از حد ساختارهای از پیش تعیین شده در سیاست گذاری ها بکاهد و به عنوان افراد احتمالا صاحب نفوذ و بخشی هم از افکار عمومی و هم سازنده افکار عمومی، امکان سیاست گذاری های اقتضائی را از لحاظ اجتماعی فراهم کند.
وی ادامه داد: ظهور ناگهانی و پاندمی بیماری ناشی از ویروس کرونا و عدم آمادگی جامعه و عدم امکان رعایت و پرداختن به تعدادی از عناصری که مخصوصا در قالب ساختارهای سنتی و دینی شکل گرفته اند، مثل مراسم خاک سپاری ، الزام پرداختن به شیوه سیاست گذاری اقتضائی را نشان داده است.
کریمی گفت: جامعه شناس می تواند در فهم لزوم ترکیب جامعه و طبیعت تلاش کند و با بازاندیشی در قابلیت بیشتر از حد لحاظ شده برای ساختارهای از پیش تعیین شده در سیاست گذاری های مختلف اجتماعی، بکاهد.
به گفته این جامعه شناس هیچ کس نمی تواند تضمین کند که در آینده باز هم جامعه انسانی در همه حوزه هایش این گونه توسط یک عامل طبیعی درنوردیده نخواهد شد.
وی بیان کرد: جامعه شناس می تواند در این بازاندیشی بزرگ اجتماعی،با اتکا به عقلانیت انتقادی، مشارکت فعال داشته باشد و کمک کند که زندگی اجتماعی به سلامت و یا با احساس کمتری از ناکامی و شکستِ ناشی از تعلیق و از اعتبار افتادگی ساختارهای ازپیش تعیین شده مأنوس ادامه یابد.
برچسب‌ها
کرونا بروجرد ویروس کرونا لرستان جامعه شناسی

http://www.Lor-Online.ir/fa/News/134641/وظیفه-جامعه-شناس-در-عصر-تجربه‌های-نوین
بستن   چاپ