ندای لرستان
گفتمان‌سازی و جامعه‌محوری، راهکار دولت در مقابله با اعتیاد
سه شنبه 10 تير 1399 - 14:11:04
ندای لرستان - خرم‌آباد - بدو آغاز به کار دولت تدبیر و امید، گفتمان اجتماعی شدن برای مبارزه همه جانبه و همگانی با اعتیاد شکل گرفت تا مثلث سه گانه مردم، دولت و نهادهای نظامی و انتظامی با پرهیز از موازی کاری، نتایج مطلوب و پایدارتری در مقابله با این بلای خانمانسوز داشته باشند.

اعتیاد، دغدغه بیش از 90 درصد مردم می باشد و در این راستا دولت تدبیر و امید به تاسی از سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری بر مشارکت جدی مردم تاکید می‌کند.
کارشناسان معتقدند معضل اعتیاد تهدیدی جدی برای جامعه بشری است و برای ریشه کنی آن، مشارکت همگانی ضروری می باشد و همین امر راز موفقیت پیشگیری از اعتیاد و مبارزه با مواد مخدر را به رویکردی اجتماعی تبدیل می‌کند.
موادمخدر علاوه بر تاثیری که بر افزایش میزان جرایم و در نتیجه کاهش امنیت شهروندان دارد همه ساله بخش قابل توجهی از منابع انسانی و اقتصادی جوامع را به صورت مستقیم و غیر مستقیم به خود اختصاص می‌دهد.
اثر شیوع مصرف مواد مخدر و اعتیاد بر جامعه، آن چنان مخاطره آمیز است که آن را به یکی از مسائل اصلی اجتماعی تبدیل کرده است تا جایی که کارشناسان افزایش آمار بخش زیادی از جرایم در دهه‌های اخیر را به مواد مخدر نسبت داده‌اند.
اعتیاد از مهمترین آسیب‌ های اجتماعی در جامعه ما به حساب می‌آید که به سبب ویژگی‌های ذاتی آن، اغلب با سایر آسیب‌ها همراه شده و موجب هدر رفتن نیروهای ثمربخش جامعه می‌شود.
پنج درصد جامعه مواد مخدر مصرف می کنند
سردار اسکندر مومنی 4 تیرماه جاری در نشست امضای تفاهمنامه همکاری خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا) با ستاد مبارزه با مواد مخدر که به میزبانی ایرنا برگزار شد، افزود: در دنیا نزدیک به 300 میلیون معتاد وجود دارد و سالانه بالغ بر 500 هزار نفر در اثر سوءمصرف مواد مخدر جان می دهند. بالاترین میزان مصرف با 88 میلیون نفر مربوط به موا مخدر کانابیس است و مواد مخدرهای گل، حشیش و ماری جوآنا در رده های بعدی قرار دارند.
وی ادامه داد: در دنیا تجربیات زیادی در حوزه مواد مخدر صورت گرفته به گونه ای که برخی مصرف مواد مخدر را قانونی کردند اما گزارش هایی که پس از آزادسازی مصرف منتشر شد نشان از ناموفق بودن آن و افزایش اعتیاد، تولید و قاچاق دارد.
مومنی با بیان اینکه در کشور 2 میلیون و 800 هزار نفر مصرف کننده مستمر و یک میلیون و 600 هزار نفر مصرف کننده تفننی وجود دارد که جمعا چهار میلیون نفر مصرف کننده را نشان می دهد، خاطرنشان کرد: در میان جمعیت فعال 15 تا 64 سال، 5.4 درصد مصرف کننده مواد مخدر هستند.
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر در بخشی دیگر از سخنان خود، مولفه های موثر در حوزه مواد مخدر را به چهار حوزه مقابله، درمان، پیشگیری و توانمندسازی و بازگشت معتادان به جامعه عنوان کرد و یادآور شد: در کنار کشوری زندگی می کنیم که تولید موادمخدر درآن در سال 2000 میلادی حدود 200 تن بود که بعد از گذشت نزدیک به دو دهه، تولید موادمخدر به بیش از 9 هزار تن رسید.
وی یادآور شد: این نشان می دهد که مقابله صرف نمی تواند کارایی داشته باشد و نیاز به توسعه متوازن و هماهنگ میان چهار مولفه دارد؛ همه آسیب شناسی ها هم نشان داد کشورهایی که روی هر چهار مولفه کار کردند موفق بوده اند.
مومنی با تاکید بر اینکه طی چهار دهه گذشته، در چهار حوزه مقابله، درمان، پیشگیری و توانمندسازی اقدامات گسترده‌ای انجام شد که همگامی و متوازن بودن این چهار حوزه با یکدیگر، موجب رسیدن به نتیجه موفق در مبارزه خواهد شد، افزود: انتظار جامعه آن است که مواد مخدر در کشور نباشد تا کسی مصرف نکند، البته این انتظار درستی است و لازم است اما کافی نیست.
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر ادامه داد: در حوزه‌های پیشگیری، توانمندسازی، اشتغال و بازگشت بهبودیافتگان به جامعه نقش رسانه ها و نهادهای فرهنگساز بسیار مهم است و همان‌طور که مقام معظم رهبری فرموده‌اند که اعتیاد در رأس آسیب‌ها است زیرا اعتیاد هم خود آسیب است و هم منشا آسیب‌های دیگر است، رسانه ها می توانند با فرهنگسازی، ستاد را در مبارزه یاری کنند.
گفتمان ملی در حوزه مبارزه با مواد مخدر باید شکل گیرد
مشاور اجتماعی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در این نشست ضمن تاکید بر انتقال تجربه چهل ساله ستاد مبارزه با مواد مخدر به رسانه‌ها و خبرنگاران برای تولید محتوا افزود:‌ ایجاد گفتمان ملی برای مبارزه با مواد مخدر ضروری است.
پروین داداندیش با یادآوری اینکه فعالیت های ستاد مبارزه با مواد مخدر پشتوانه علمی و تجربه چهل ساله دارد، تاکید کرد: این تجربه ها باید ساده و روان در اختیار خبرنگاران و رسانه ها قرار گیرد تا این افراد از این محتوا و پشتوانه علمی بهره کامل ببرند و خردمندانه و خلاقانه پیام را به مخاطب برسانند.
مشاور اجتماعی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: باید در این زمینه گفتمان علمی مطرح شود تا مردم باور کنند مصرف هر نوع مواد مخدر ضربه زننده است نه درمانگر. باید بدانند که نخستین مصرف می تواند وابستگی ایجاد کند. 
داداندیش با ابراز نگرانی از افزایش آمار مصرف مواد مخدر در میان دختران، تاکید کرد: باید به آنان اطلاعات بیشتری داد تا مواظبت کنند.
مشاور اجتماعی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بر صحبت با زبان محلی تاکید کرد و اظهار داشت: استفاده از تجربیات سایر کشورهای جهان و هنر درمانی در تغییر رویکرد و باورها برای مبارزه با اعتیاد موثر است.
کشف 6.5 تن انواع مواد مخدرو انهدام 41 باند توزیع در لرستان 
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر لرستان گفت: سه هزار و 800 شهید و 12 هزار جانباز در کشوردر راه مبارزه با مواد مخدر تقدیم انقلاب شده است که در این راستا 56 شهید و 58 جانباز مربوط به استان لرستان می باشد.
محمود آشناگر افزود: ایران بیشترین اهتمام را در بحث مبارزه با مواد مخدر در جهان دارد و بر اساس اعتراف نماینده سازمان ملل 90 درصد تریاک کشف شده دنیا در ایران کشف می شود.
وی اظهار کرد: در سال 97 بیش از هشت تن انواع مواد مخدر در لرستان کشف شد این میزان در سال 98 با 23 درصد کاهش به 6.5 تن رسید که علت کاهش به دلیل کشفیات 75 درصدی در استانهای شرقی کشور بوده است.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر لرستان گفت: از ابتدای امسال تاکنون با کمک دستگاههای انتظامی، اطلاعاتی و سپاه 2 تن و 200 کیلو گرم انواع مواد مخدر کشف شد همچنین برخورد با باندهای قاچاق مواد مخدر به دستگیری توزیع‌کنندگان و خرده‌فروشان در دستور کار می باشد.
آشناگر بیان کرد: از ابتدای امسال تاکنون 41 باند مواد مخدر در لرستان منهدم شده است.
وی افزود: بر اساس آمارها بیشترین گرایش به تریاک بوده و پس از آن به هروئین است اما ماده گل در حال گسترش بین جوانان می باشد که حتی بسیاری از خانم ها مصرف می کنند چرا که سهولت استفاده و وجود یک باور غلط که این که اگر یکبار هم مصرف کنیم معتاد نمی شویم در حال فراگیر شدن می‌باشد.
اعتیاد 4.7 دهم درصد از جمعیت لرستان
وی اظهار کرد: بر اساس آخرین شیوع شناسی سال 94 در کشور 5.4 دهم درصد بین 15 تا 65 سال معتاد می‌باشند که این آمار در لرستان 4.7دهم درصد است و حدود 100 هزار نفر معتاد در استان وجود دارد.
وی اضافه کرد: بزرگترین تولید کننده تریاک کشور افغانستان می باشد که روز به روز به سطح کشت این ماده افزوده می شود و هیچ کشوری قصد مبارزه با این پدیده شوم را ندارد اما ایران با جدیت تمام با این آسیب اجتماعی مبارزه می کند.
وی گفت: شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر هماهنگ کننده فعالیت های ادارات در بحث مبارزه با مواد مخدر در حوزه‌های درمانی، مقابله‌ای و پیشگیری می باشد.
وی بیان کرد: چنانچه دستگاههای متولی به صورت 100 درصد به وظایف خود عمل می‌کردند به مراتب وضعیت کنونی بهتر بود اما اکنون نیازمند طرحی نو برای مبارزه با مواد مخدر هستیم.
آشناگر اظهار کرد: مبارزه با مواد مخدر و مشکلات پس از آن در جامعه به تمامی دستگاه های اجرایی و حتی به مردم مربوط می شود.
شناسایی 60 نقطه آسیب‌خیز در لرستان
وی ادامه داد: 60 نقطه آسیب‌خیز در استان لرستان همچنین 15 محله در خرم آباد که بیشترین فعالیت خرده‌فروشان را دارد شناسایی شده است، در مناطقی که بیشترین مشکلات اقتصادی و اجتماعی را دارند می توان ردپای مواد مخدر را مشاهده کرد.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر لرستان گفت: طرح سالانه جمع آوری نوروزی معتادین متجاهر امسال به دلیل کرونا اجرا نشد چرا که در اسفندماه سال گذشته اعلام کردند که این طرح به صورت موقت باید متوقف شود.
آشناگر افزود: 2مرکز قرنطینه برای معتادین متجاهر در نظر گرفته شد و به تصویب شورای مواد مخدر استان با همکاری سپاه و سازمان بهزیستی به تصویب رسید.
وی بیان کرد: معتادین در ایام کرونا 14 روز قرنطینه می شوند پس از آن تست غربالگری و تست کرونا گرفته میشود این طرح ماه گذشته آغاز شده و 200 نفر جمع آوری شدند.
وی ادامه داد: جمع آوری معتادین متجاهر در 2 بخش انجام می‌شود چرا که ظرفیت مراکز نگهداری محدود می باشد به طوری که برای مردان 80 نفر و برای زنان 20 نفر ظرفیت موجود است.
52 درصد معتادین متجاهر مربوط به خرم‌آباد است
وی اظهار داشت: غربالگری معتادین متجاهر را به دو بخش 100 نفره تقسیم کردیم که مرحله اول به شهرستان خرم آباد اختصاص یافت چرا که 52 درصد معتادین متجاهر مربوط به این شهرستان می باشد.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر لرستان گفت: طی سه روز جمع آوری 110 نفر به مراکز انتقال یافتند که پس از غربالگری اکنون 54 مرد و 16 زن در مراکز نگهداری می‌شوند.
آشناگر افزود: متاسفانه دانشگاه علوم پزشکی لرستان به وظایف خود دقیق عمل نمی کند و باید بر اساس قول مساعد روزانه تا 50 تست انجام دهد و این در حالیست که با انجام تست بین معتادین متجاهر سه معتاد کرونا مثبت در مراکز وجود دارد که اکنون قرنطینه هستند و باید دیگر افراد مجاز به آن ها تست دهند.
مردم نهادها، ظرفیت بالای مقابله با اعتیاد
مدیرعامل مؤسسه پنجره امید خرم با بیان اینکه مجوز فعالیت این مؤسسه از سال 91 دریافت شده و تمام فعالیت‌های خودر را برای کاهش آسیب‌های اجتماعی انجام می‌دهیم ادامه داد: در خصوص اجتماعی کردن مبارزه با مواد مخدر، سمن‌ها پل ارتباطی مردم و دولت هستند.
مصطفی یعقوبی ادامه داد: اقدامات خوبی را انجام داده‌ایم و می‌توانیم با برنامه‌های پیشگیرانه آسیب‌های اجتماعی را کاهش دهیم، آموزش بهترین راه پیشگیری است و می‌تواند توسعه یافتگی در کشور ایجاد کند.
وی بیان کرد: باید از افراد توانمند دانشگاهی استفاده کنیم همچنین آگاه سازی خانواده ‌ها در کاهش آسیب‌های اجتماعی نقش بسزایی را ایفا می کند.
مدیرعامل مؤسسه بهسازان زندگی خرم نیز اظهار داشت: فعالیت‌ها را در حوزه‌های روانشناختی، فرهنگی و هنری انجام می‌دهیم و آموزش‌های پیشگیری را در دستور کار قرار داده‌ایم.
رضوان حافظی ادامه داد: آموزش‌های پیشگیری طبقه بندی شده صورت می‌گیرد و برای کاهش آسیب‌های اجتماعی با برگزاری کلاس سعی در توانمند کردن افراد داریم.
وی بیان کرد: 150 کارگاه در مؤسسه برگزار شده و هدف از برگزاری این مکانها توانمندکردن افراد می‌باشد که بتوانند در آینده برای جامعه مؤثر باشند.
دولت به تنهایی نمی‌تواند مشکلات حوزه اعتیاد را رفع کند
مدیرعامل مؤسسه مهر نیکان خرم نیز گفت: جامعه هدف ما در این مؤسسه زنان خودسرپرست است و تمام تلاش خود را برای کاهش آسیب های اجتماعی انجام می‌دهیم.
سیده اکرم کریمی بیان کرد: اعتیاد غم انگیزترین تراژدی عصر کنونی است و دولت به تنهایی نمی‌تواند مشکلات این حوزه را برطرف کند این در حالیست که با مشارکت سمن‌ها و همکاری دستگاه‌های مربوط می‌توانیم آسیب‌های اجتماعی در بخش اعتیاد را کاهش دهیم.
وی ادامه داد: خانواده‌ها نیازمند تربیت و آموزش هستند تا بتوانند فرزندان خود را برای مقابله با اعتیاد آموزش دهند.
برچسب‌ها
معتادان متجاهر اعتیاد لرستان پیشگیری از اعتیاد

http://www.Lor-Online.ir/fa/News/150069/گفتمان‌سازی-و-جامعه‌محوری،-راهکار-دولت-در-مقابله-با-اعتیاد
بستن   چاپ