ندای لرستان
سد کمال صالح و لزوم احقاق حق لرستان
یکشنبه 14 مرداد 1397 - 11:57:59 AM
پایگاه خبری یافته
ندای لرستان - خرم آباد - پایگاه خبری یافته در مطلبی با عنوان " سد کمال صالح و لزوم احقاق حق لرستان" نوشت: ماجرای احداث دو سد کمال صالح و مروک بر روی یک رودخانه حکایتی است که هر روز بیشتر بیخ پیدا می‌کند تا سد کمال صالح در استان مرکزی آب را به روی سد مروک در لرستان ببندد.
در ادامه مطلب آمده است: استان لرستان دارای منابع آب فراوان در بخش مختلف این استان است که با وجود این منابع مهم و حیاتی، بهره‌برداری مناسبی در جهت پیشرفت کشاورزی و اقتصاد و معیشت این استان نداشته است به‌طوری که در حدود 80 درصد اراضی کشاورزی لرستان به صورت دیم کشت می‌شود که این یک واقعیت غم‌انگیز در این استان است.
منابع آب استان لرستان یا از طریق رودخانه‌هایی مثل سیمره و یا سزار به خارج استان می‌رود و یا با طرح‌هایی همچون انتقال آب الیگودرز به قم (قمرود) به شهرهای در استان‌های قم و مرکزی منتقل می‌گردد که در این میان یکی از این اجحاف‌ها که در حق مردم مظلوم لرستان صورت پذیرفته ساخت سد کمال صالح در نقطه مرزی استان لرستان و مرکزی بر روی رود تیره از سرشاخه‌های مهم دز است.
ماجرا از این قرار است که عملیات اجرایی سد سنگریزه‌ای مروک لرستان در سال 1382 در حدود 37 کیلومتری شمال غرب دورود و در بخش سیلاخور به کارفرمایی شرکت آب منطقه‌ای لرستان با هدف ذخیره‌سازی سالانه 120 میلیون مترمکعب آب برای تامین آب موردنیاز حدود 10 هزار هکتار از اراضی دشت سیلاخور آغاز شد.
و اما دو سال بعد از شروع ساخت سد مروک؛ در سال 84 عملیات اجرایی سد سنگریزه‌ای کمال صالح نیز بر روی بخش علیای همان رودخانه تیره در فاصله حدود 74 کیلومتری جنوب غربی شهر اراک به کارفرمایی شرکت آب منطقه‌ای استان مرکزی با هدف تامین آب شرب موردنیاز شهرهای اراک، شازند و صنایع بزرگ منطقه برای افق 20 ساله - بدون هیچ اعتراض یا واکنشی از سوی مسئولان وقت لرستان - آغاز شد.
متولیان امر باید از همان روز به این موضوع می‌اندیشیدند که قرار است چگونه سد 130 میلیون مترمکعبی مروک در پایین‌دست سد 120 میلیون مترمکعبی کمال صالح پر شود این موضوع همچنان به گره کور حوزه سدسازی لرستان تبدیل شده است، گرهی که به نظر می‌رسد قبل از آنکه به دست دستگاه قضایی سپرده شود باید با تدبیر مسئولان امر در وزارت نیرو باز شود.
ماجرای احداث دو سد کمال صالح و مروک بر روی یک رودخانه حکایتی است که هر روز بیشتر بیخ پیدا می‌کند تا سد کمال صالح در استان مرکزی آب را به روی سد مروک در لرستان ببندد.
به‌رغم دسته‌گلی که در حوزه سدسازی کشورمان به آب داده شده و بر روی یک حوزه آبریز دو سد 120 میلیون مترمکعبی احداث شده است همچنان متولیان امر برای جمع‌کردن ماجرا و گره‌گشایی از مشکل به وجود آمده اقدامی نکرده‌اند...
در حال حاضر علاوه بر تامین آب شرب 14 میلیون مترمکعب از آب سد کمال صالح صرف پالایشگاه مرکزی می‌شود و این در حالی است که پالایشگاه نسبت به محیط‌زیست و اراضی پایین‌دست در اولویت نیست و انتظار می‌رود حق‌آبه لرستان برگردانده شود؛ که علاوه بر سهم 20 میلیون مترمکعبی که باید سد کمال صالح به عنوان حقابه به سد مروک بدهد باید سهم 10 میلیون مترمکعبی محیط زیست منطقه نیز اختصاص داده شود.
در حالی که دشت بزرگ سیلاخور در شهرستان دورود و دشت پهناور ازنا که هر دو در حوزه سد مروک و کمال صالح قرار دارند با خشک‌سالی و کمبود آب مواجه هستند آن‌وقت منابع آبی لرستان در پشت سد کمال صالح ذخیره می‌شود و برای صنایع نفت و پتروشیمی و سایر بخش‌های استان مرکزی مصرف می‌گردد که این امر از دایره انصاف به دور است که حتی بیشتر روستاهای دشت ازنا که به سد کمال صالح نزدیک می‌باشند نیز با کمبود آب شرب مواجه هستند که این واقعیت می‌طلبد تا مسئولین امر در استان لرستان و وزارت نیرو فکر اساسی برای احیای حق بهره‌برداری استان لرستان از منابع آبی خود داشته باشند.

 

http://www.Lor-Online.ir/fa/News/43978/سد-کمال-صالح-و-لزوم-احقاق-حق-لرستان
بستن   چاپ