ندای لرستان
سازگاری با کم آبی در لرستان
سه شنبه 11 تیر 1398 - 6:36:58 AM
ایرنا
ندای لرستان - خرم آباد - علیرغم بارش‌های بسیار و رودخانه های پر آب اما به دلیل نبود زیرساختاریهایی برای ذخیره آب ،همچنان مشکل کم آبی بخش کشاورزی، صنعت و شرب لرستان را تهدید می‌کند.

 پس از سیل فروردین ماه امسال و سرریز شدن سدهای لرستان، کشاورزان بر این باور بودند که دوران خشکسالی گذشته است و می‌توانند آسوده خاطر زمین‌های زراعی خود را آبیاری کنند.
اما با اعلام سازمان جهاد کشاورزی لرستان مبنی بر صرفه جویی در آب و جلوگیری از کشت محصولات آب دوست و با توجه به اینکه حدود 2 ماه از زمان حساس تولید در بهار بدون بارندگی بوده، مشخص شد که دوران خشکسالی هنوز پابرجاست.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان معتقد است بارش‌های بهاره برای کشاورزی اهمیت بسیاری دارد که متأسفانه از اواسط فروردین بارش چندانی در استان رخ نداده است.
عبدالرضا بازدار ادامه داد: 110 هزار هکتار اراضی جو، 195 هزار هکتار گندم و 90 هزار هکتار حبوبات استان به صورت دیم کشت می‌شود که انتظار می‌رود به دلیل کم ابی در فصل بهار، تولید این محصولات کاهش یابد.
وی گفت: علیرغم پیش بینی کاهش تولید گندم در سال جاری اما در هر صورت انتظار می‌رود امسال با برداشت 400 هزار تن از این محصول استراتژیک عملکرد بهتری نسبت به سال گذشته داشته باشیم.
بازدار سطح زیر کشت گندم آبی لرستان را 50 هزار هکتار برشمرد و افزود: حجم مخازن سدهای لرستان 200 میلیون متر مکعب و برای پهنه استان بسیار پایین است.
وی در خصوص جبران خسارت‌های سیل نیز گفت: 15 هزار و 600 میلیارد ریال به بخش کشاورزی خسارت وارد شده و زیرساخت، باغ و اراضی حاشیه رودخانه‌ها به شدت آسیب دیده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان افزود: 90 درصد جاده و کانال‌های ابیاری، تأسیسات برقی و ایستگاه‌ها وارد مدار شده و مشکل خاصی در خصوص آبرسانی نداریم.
بازدار با اشاره به بکارگیری 160 دستگاه انواع ماشین سنگین اظهار داشت: 350 کیلومتر جاده بین مزارع و 250 کیلومتر کانال ابیاری بهسازی شده است.
به گفته وی 60 دستگاه الکتروپمپ از سطح رودخانه جمع آوری و پس از تعمیر رایگان نصب و 70 دستگاه ترانسفورماتور نیز تعمیر شد.
وی با اشاره به واگذاری امانی تجهیزاتی همچون لوله و الکتروپمپ ادامه داد: 9 ایستگاه پمپاژ عمومی نیز برای آبرسانی باغات راه اندازی شده است.
بازدار تصریح کرد: 14 هزار پرونده خسارت بخش کشاورزی تشکیل شده که در حال بارگذاری در سامانه سجاد است و ارسال پرونده‌های پرداخت تسهیلات کم بهره به هشت بانک عامل در شهرستان‌ها اغاز شده است.

**طرح سازگاری با کم آبی از اولویت‌های شرکت آب منطقه‌ای لرستان است
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای لرستان اظهار داشت: مهم‌ترین استراتژی آب منطقه‌ای لرستان تکمیل طرح‌های نیمه تمام شامل تکمیل هشت سد در دست اجرا، تکمیل تعداد 6 شبکه آبیاری و زهکشی، پایاب سدها به مساحت 22 هزار هکتار، تکمیل تعداد هشت ایستگاه پمپاژ با شبکه آبیاری و زهکشی تحت پوشش به مساحت 10 هزار هکتار می‌باشد.
رضا میرزایی بیان کرد: همچنین ادامه طرح احیا و تعادل بخشی دشت‌ها، عملیاتی کردن طرح ملی سازگاری با کم آبی، پیگیری تخصیص آب با اولویت آب شرب و صنعت بلندمدت و پایدار جمعیت استان از دیگر اولویت‌های شرکت آب منطقه‌ای لرستان است.
وی گفت: از دیگر برنامه‌های مهم و اولویت دار شرکت آب و منطقه ای لرستان، طرح سازگاری با کم آبی می‌باشد که در دست اقدام است.
میرزایی ادامه داد: با توجه به شرایط اقلیمی، کشور ما به صورت ذاتی یک کشور کم آب با شرایط اقلیمی خشک، نیمه خشک و فرا خشک است و مهمترین طرحی که می‌تواند مشکلات آب کشور را نجات دهد اجرای درست طرح سازگاری با کم آبی است.
وی به طرح تدقیق اراضی آبی و طرح مطالعات جامع آب شرب و صنعت بلندمدت استان اشاره کرد و افزود: این طرح‌ها، جز طرح‌های کلیدی استان هستند که با انجام آنها، تخصیص آب استان به روز رسانی شده و مشکل تخصیص آب بخش‌های مختلف (شرب، صنعت و کشاورزی) تعیین تکلیف خواهد شد.
به گفته وی از دیگر اولویت‌های شرکت آب منطقه‌ای لرستان، انجام مطالعات تعیین حریم و بستر رودخانه، آزادسازی تصرفات غیرقانونی حریم رودخانه، اجرای طرح‌های ساماندهی رودخانه در مناطق پرجمعیت و انجام مطالعات طرح‌های آب گردشگری است.

**سهم قانونی تخصیص آب لرستان سه میلیارد متر مکعب است
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری لرستان در این باره گفت: بر اساس قانون، سهم تخصیص آب استان از مجموع نزولات آسمانی و رواناب‌های ورودی به استان سه میلیارد متر مکعب است.
احمد مرادپور ادامه داد: اگر تمامی سدهای استان احداث؛ تکمیل یا بهره برداری شوند ظرفیت ذخیره آنها 380 میلیون متر مکعب می‌باشد.
وی اظهار داشت: هشت میلیارد متر مکعب نزولات آسمانی لرستان و حدود چهار تا پنج میلیارد متر مکعب نیز ورودی رواناب‌های استان است که بر اساس قانون می‌تواند پنج تا 25 درصد آب‌های ورودی و 40 درصد بارش‌ها را برداشت کند.
وی با تاکید بر احداث سدهای تنظیمی بزرگ در لرستان تصریح کرد: سیل امسال 100 هزار میلیارد ریال به زیرساخت‌های استان خسارت زد که با توجه به تخصیص چهار هزار میلیارد ریال تخصیص اعتبار عمرانی استان در سال گذشته؛ جبران این خسارت‌ها زمانبر و نیازمند کمک‌های ملی است.

**توسعه و پیشرفت لرستان در گرو استفاده از ظرفیت‌های داخلی
استاندار لرستان در این باره اظهار داشت: استان لرستان یکی از استان‌های پر آب کشور است متوسط بارندگی‌های استان 540 میلی متر و میزان آب خروجی در بلندمدت معادل 12.5 میلیارد متر مکعب می‌باشد.
سید موسی خادمی ادامه داد: از این میزان مقدار هشت میلیارد متر مکعب رواناب‌های آن تولیدی استان لرستان است و 4.5 میلیارد مترمکعب آن مربوط به روان آب‌های ورودی سایر استان‌های همجوار به داخل استان لرستان است.
وی بیان کرد: استان لرستان تولید کننده آب است در خصوص مهار آب و بهره گیری از این ظرفیت اقداماتی انجام شده اما کافی نیست از آنجایی که نوع سرمایه گذاری در این حوزه حالت انقباضی دارد استان لرستان از این نظر دچار مشکل است.
وی بیان کرد: با انتقال آب شرب مخالف نیستم اما نسبت به تخصیص و انتقال آب کشاورزی و صنعت از یک استان به استان دیگر انتقاد دارم.
استاندار لرستان اضافه کرد: در کل کشور میانگین اراضی آبی 46 درصد است ولی در لرستان که تولید کننده آب است، این نرخ سود 23 درصد است که نشان می‌دهد در این زمینه اقدامات مناسب و زیرساختی انجام نشده است.
خادمی معتقد است برخی استان‌های تولید کننده آب مانند لرستان نسبت به سایر استان‌ها از تخصیص آب کمتری برخوردار بوده و در این خصوص وزارت نیرو نیازمند به اصلاح قوانین حوزه آب می‌باشد.
وی گفت: اگر بخواهیم در جهت توسعه و پیشرفت استان اقداماتی انجام دهیم باید حتماً از ظرفیت‌های داخلی استفاده کنیم و اگر بخش خصوصی را در سرمایه گذاری حوزه آب وارد کنیم به طور قطع نتایج بهتری را شاهد خواهیم بود.
وی ادامه داد: باید روی مدل توزیع آب کشور کار شود تا بار مشکلات کاهش یابد و زمینه برای فروش آب در استان‌های تولیدکننده آب فراهم شود.

**یک عقب ماندگی در پیگیری طرح‌های لرستان وجود دارد
وزیر نیرو پنجم تیرماه در آئین افتتاح تصفیه خانه شهرستان ازنا اظهار داشت: اعتقاد داریم یک عقب ماندگی در پیگیری طرح‌های لرستان وجود دارد که سعی می‌کنیم آن را جبران کنیم.
رضا اردکانیان گفت: مجموعه طرح‌ها و نیازهای صنعت آب و برق در لرستان مدنظر وزارت نیرو می‌باشد و با تاکید بیشتری نسبت به قبل در زمان باقی مانده از دولت دوازدهم مسائل را دنبال خواهیم کرد.
وی بیان کرد: تخصیص آب و سرعت دادن به طرح‌های در دست اقدام در دستور کار وزارت نیرو قرار خواهد گرفت.
وزیر نیرو با بیان اینکه لرستان در تأمین آب یکی از استان‌های تولید کننده است، افزود: در سال 1392 یک سد در لرستان به بهره‌برداری رسید اما اکنون چهار سد با ظرفیت 420 میلیون مترمکعب در مدار بهره برداری آماده است.
اردکانیان اضافه کرد: 9 سد در لرستان در دست ساخت است که امیدواریم تا پایان دولت حداقل چهار سد به بهره برداری برسد.
 

http://www.Lor-Online.ir/fa/News/98293/سازگاری-با-کم-آبی-در-لرستان
بستن   چاپ