ندای لرستان

آخرين مطالب

بحران خشکسالی و چالشی به نام آب در حوزه پُر باران ایران/ الگوی کشت، طرحی که ابتر ماند مقالات

بحران خشکسالی و چالشی به نام آب در حوزه پُر باران ایران/ الگوی کشت، طرحی که ابتر ماند
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - با توجه به کاهش بارندگی و خشکسالی، رعایت الگوی کشت بیش از هر زمانی الزامی به نظر می رسد اما این مصوبه غرق در وعده هایی است که به درستی اجرا نمی شود.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از سفیرافلاک، در پی کاهش نزولات جوی و کاهش ذخایر آبی، بحران خشکسالی هر ساله در فصل تابستان قوت می گیرد و سالهاست قبل از رسیدن تابستان از مشکلات و بحران تنش های آبی در استان صحبت می شود.
با توجه به اینکه یکی از موارد مصرف آب در حوزه کشاورزی است، در سال 88 طرحی با نام “الگوی کشت” برای کشاورزان مصوب شد که در پی آن کشاورزان فقط می توانند 10 درصد از زمین های خود را به کشت محصولات آبدوست و مابقی را به سایر کشت ها اختصاص دهند.
در الگوی کشت، مولفه هایی از جمله شرایط آب و هوایی، شرایط جغرافیایی، میزان تولید محصول و … دخیل است اما طی سال های اخیر تمایل کشاورزان برای کشت محصولات آبدوست بسیار افزایش پیدا کرده به طوری که با گذری از زمین های کشاورزی، برنج کاری شمال کشور را می توان در بسیاری از مناطق مختلف مشاهده کرد که بدون توجه به شرایط آبی و تنها برای سوددهی بیشتر اقدام به کاشت برنج می کنند.

ندای لرستان

کشت بی رویه محصولات آبدوست
برنج، هندوانه، پیاز و محصولات دیگری که آبدوست است باید طبق الگوی کشت در اراضی کاشته شوند تا بحران بی آبی را تشدید نکنند اما این طرح فقط در حد شعار باقی مانده و اجرای آن تاکنون صورت نگرفته است.
در بسیاری از موارد برای آبرسانی به محصولات آبدوست، برداشت های غیر مجاز صورت می گیرد، زهکش هایی که از تالابها و یا رودخانه ها به سمت زمین های کشاورزی هدایت می شوند و نتیجه اش تشنگی زمین می شود.
قیمت بسیار بالای برنج سبب شده تا کشاورزان به جای کاشت محصولات دیگر، همه توان خود را برای کاشت این محصول اختصاص دهند، برخی از کشاورزان هم زمین های کشاورزی را به کشاورزان غیر بومی اجاره می دهند.
در دو سال گذشته میزان بارشها کمی رضایت بخش بود اما متاسفانه در سال زراعی جاری میزان بارش نزولات جوی به شدت کاهش یافته و از مدتها قبل صحبت از بحران تنش های آبی و خشکسالی به میان آمده است.
کشت بی رویه محصولات آبدوست، معضل بی آبی و کمبود آب را در سفره های آب زیر زمینی بیشتر می کند و استفاده بیش از اندازه از چشمه ها و قنات ها، در نهایت خشک شدن آنها را به دنبال دارد.
آمارها هر ساله در فصل برداشت محصولات نشان می دهد نه تنها الگوی کشت رعایت نشده بلکه چندین برابر شرایط اقلیمی و آب موجود، محصولات آبدوست کشت شده است، اینکه چرا این طرح پس از سالها در کشور اجرایی نشده، جای سوال دارد.

ندای لرستان

خسارت 3 هزار میلیاردی خشکسالی به کشاورزی لرستان
اسفندیار حسنی مقدم رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان اظهار داشت: طبق برآوردهای انجام شده خشکسالی تاکنون سه هزار و ٣٠٠ میلیارد تومان به بخش کشاورزی استان خسارت وارد کرده است.
وی افزود: امسال با خشکسالی کم سابقه‌ای مواجه شده ایم به طوری که بارندگی بلندمدت نسبت به مدت مشابه سال گذشته 40 در صد کاهش پیدا کرده و استان دو دوره 4٢ روزه و 50 روزه را بدون بارش باران پشت سر گذاشته است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان با بیان اینکه خشکسالی خسارت های فراوانی را به بخش کشاورزی وارد کرده است گفت: این مشکل سبب کاهش حداقل 650 هزار تن انواع محصولات کشاورزی در سال جاری می شود.
9700 هکتار برنج کشت شد
جواد صالحیان معاون بهبود تولیدات گیاهای جهاد کشاورزی لرستان در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک اظهار داشت: بارندگی ها در استان نسبت به سال گذشته 40 درصد یعنی معادل 230 میلیمتر کاهش داشته و علاوه بر کاهش بارندگی ها، تاخیر در بارش نزولات آسمانی را داریم و در صورت ادامه این روند و عدم بارشها، قطعا مشکلات در حوزه کشاورزی و خسارت ها افزایش خواهد یافت.
وی با اشاره به اینکه 420 هزار هکتار از اراضی به کشت دیم اختصاص دارد، افزود: کشت دیم در بی آبی و کمبود بارندگی ها خسارت زیادی را می بینند، همچنین علیرغم کاهش بارندگیها، با افزایش دما و تبخیر آب خسارت در این بخش کشاورزی بیشتر هم می شود. در بخش باغات نیز 30 درصد خسارت وارد شده است.

ندای لرستان

وی با اشاره به کشت محصولات آبدوست گفت: در سال گذشته 9700 هکتار در استان برنج کشت شد اما امسال با توجه به میزان کاهش بارش ها و شرایط کم آبی به همه کشاورزان توصیه می شود که از کشت برنج خودداری کنند البته هنوز در این راستا سهمیه ای اعلام نشده است ولی به دلیل شرایط موجود به کشاورزان اعلام شده که امسال کشت محصولات خود را به سمت ذرت علوفه ای و سایر محصولاتی که آب کمتری نیاز دارند و در برابر بی آبی مقاوم هستند، اختصاص دهند.
معاون بهبود تولیدات گیاهای جهاد کشاورزی لرستان عنوان کرد: طبق اعلام امور آب، ذخیره آب در پشت سدها کاهش یافته و در صورت بی توجهی به کم آبی، باغات پایین دست با مشکل مواجه می شوند.
صالحیان خاطرنشان کرد: به دلیل کاهش آب، ضروری است تا اعتبار مورد نیاز برای تهیه تانکر آب فراهم شود تا باغات از بین نروند.
وی با اشاره به اینکه همه ساله لرستان، دومین تولید کننده علوفه در کشور بوده است، عنوان کرد: پیش بینی می شود با این شرایط کم آبی امسال در حوزه تولید جو هم با مشکل مواجه شویم.
معاون بهبود تولیدات گیاهای جهاد کشاورزی لرستان اظهار داشت: اگرچه رعایت الگوی کشت برای همه کشاورزان ضروری است اما توجهی نمی شود و کشاورزان به هر میزان و هر چه دوست دارند در اراضی کشت می کنند.
خشکسالی و بروز پدیده گرد و غبار
مهدی پازوکی مدیر کل مدیریت بحران استان لرستان در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک اظهار داشت: تاکنون 124 هزار هکتار از اراضی کشاورزی در استان بر اثر کاهش بارندگی و خشکسالی خسارت دیده که بارشها نسبت به سال گذشته بیش از 40 درصد کاهش یافته است.

ندای لرستان

وی افزود: در صوت کاهش بارندگی ها در تابستان احتمال دارد که بر روزهای آلاینده بودن هوا اضافه شود چرا که در سال هایی که خشکسالی وجود دارد، ریزگردها افزایش می یابد.
مدیر کل مدیریت بحران لرستان با اشاره به کاهش منابع آبی استان گفت: کشت محصولات آبدوست ممنوع بوده و ضروری است تا برنامه ریزی و مدیریت لازم صورت گیرد تا مشکلات در حوزه آب افزون نگردد.
پازوکی بیان کرد: ذخایر آب پشت سدهای استان 57 درصد است و برنامه ریزی های لازم در حال انجام است که بتوان مشکلات در این بخش را مرتفع کرد.
وی تصریح کرد: با توجه به احتمال کاهش آب در برخی از مناطق، ابلاغ شده که تامین تانکرهای سیار در دستور کار قرار گیرد و در صورت نیاز آبرسانی صورت گیرد.
انتظار می رود با توجه به کاهش بارندگی ها، برای جلوگیری از بحران و تنش های بی آبی از سوی وزارت جهاد و نیرو اقداماتی صورت گیرد و از کشت بی رویه محصولات آبدوست جلوگیری شود.
انتهای پیام/
عضویت در کانال تلگرام خبربان

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/206416/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

صلاحیت خریداران استقلال و پرسپولیس تأیید شد

آغاز فروش اینترنتی دارو از ماه آینده

مهلت تبدیل مجوزهای قدیمی فعالان اقتصادی به مجوزهای جدید اعلام شد

یک دهه حرف‌های تکراری؛ آیا مواضع فرزین با رئسای سابق بانک مرکزی تفاوتی دارد؟!

دستگیری عاملان نزاع دسته جمعی در خرم آباد

واکنش فرماندار ازنا به ادعای اخراج 160کارگر یک کارخانه

حل و فصل 35 درصد از دعاوی کارگری و کارفرمایی در لرستان

اختراع جدید دانشمندان؛ ماده عجیبی که با دریافت ضربه، سخت‌تر می‌شود

پیدا شدن پیکر بی جان 2 جوان در این استان

تهران صاحب آرامستان جدید در این دو منطقه می شود

در دیدار رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران با مدیران ارشد بیمه دی مطرح شد؛ بیمه دی موجب رضایتمندی خانواده‌‌ی بزرگ ایثار و شهادت و مایه‌ی آبرومندی در دولت گردید

بنیاد شهید تا پایان فروردین 1403 ، حدود 2 هزار میلیارد تومان به بیمه دی بدهی دارد

دستگاه های صدرنشین و قعر نشین تبدیل مجوزهای کاغذی را بشناسید

مقام مسئول: 6 دهک جامعه توان خرید خانه را ندارند

آیت‌الله جوادی آملی: بانک‌ها جلوی اختلاس‌ها را بگیرند

دستگیری عاملان نزاع و درگیری دسته‌جمعی در خرم‌آباد

سازش 35 درصد دعاوی کارگری و کارفرمایی در لرستان

نشست هم اندیشی با تشکل‌های ایثارگر استان کرمانشاه

انتصاب سرپرست جدید موسسه آموزشی علوم وفنون کیش

اعلام برنامه های هفته سلامت در نشست رییس مرکزتوسعه سلامت با خبرنگاران

ساخت و ساز در کیش باید الگوی صنعت ساختمان سازی در کشور باشد

ماجرای گروگان گیری دختر 16 ساله در تهران

انتقاد شدید روحانی مشهور از گرانی کمرشکن

رفع تصرف 187 میلیارد ریالی؛ نجات طبیعت مهدیشهر از چنگال زمین‌خواران

انتصاب مدیرکل جدید آموزش و پرورش لرستان

روز خوش بورس؛ جهش 78 هزار واحدی شاخص

اسنپ تخفیف ویژه مؤسسات نیکوکاری را تمدید کرد

صدور و تمدید 3259 مجوز سرمایه گذاری در سال 1402 در قشم/ 54 طرح جدید اقتصادی به بهره برداری رسید

قاضی زاده هاشمی: بنگاه های اقتصادی بنیاد شهید واگذار می شود

انتصاب مدیرکل آموزش‌وپرورش لرستان

کشف انبار کالای قاچاق در خرم آباد

مصوبه اقتصادی سفر دولت به لرستان همچنان در ابهام/ازنا«فولادی»نشد!

سقوط مرگبار جرثقیل در بندر امام خمینی

مرگ تلخ و دردناک دو مرد ایرانی داخل چادر مسافرتی

قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز 1 اردیبهشت 1403

زمان دقیق افزایش حقوق بازنشستگان 1403 اعلام شد

تأیید بیمه مرکزی نسبت به افزایش سرمایه‌ی بیمه دی

افت محسوس قیمت سکه امامی؛ عقبگرد دلار به کانال 65 هزار تومانی

فعال سیاسی: بدون تغییر در تیم اقتصادی دولت نباید منتظر بهبود اوضاع بود

خط فقر 150 هزار تومانی در سال 84

ثبت همزمان تصویر 4 قلاده خرس قهوه‌ای در منطقه حفاظت شده اشترانکوه

اجرای طرح «همیاران طبیعت» در لرستان

اطلاعیه فراجا درباره برخی برخورد‌های اخیر گشت ارشاد

جولان گرانی در کالاهای اساسی؛ حبوبات 30 درصد گران شد

افزایش نرخ سود بین بانکی در هفته پایانی فروردین ماه

قتل یک نفر بر اثر تیراندازی افراد ناشناس در الشتر

مشاهده چهار قلاده خرس قهوه‌ای در منطقه حفاظت شده اشترانکوه + فیلم

تصاویری از گشت و گذار 4 قلاده خرس قهوه‌ای در لرستان + فیلم

قتل مردِ جوان با شلیک افراد ناشناس در لرستان

مشاهده 4 قلاده خرس قهوه‌ای در منطقه حفاظت شده اشترانکوه + فیلم