ندای لرستان
چند توصیه برای حفظ گاوهای در معرض خطر در تابستان
شنبه 28 فروردين 1400 - 12:32:24
ندای لرستان - ایسنا/لرستان یک عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان گفت: گرما باعث بروز بسیاری از مشکلات برای گاوها می‌شود که ازجمله آن‌ها می توان به مشکلات تولید مثلی و کاهش تولید شیر اشاره کرد که دوره از این مشکل به تمهیداتی نیاز دارد.
علیرضا چگنی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: تجهیزات کاهنده گرما برای گاوهای خشک، اغلب باعث بهبود تولید شیر آن‌ها در شیردهی بعدی می‌شود.
وی با اشاره به این‌که گرما باعث بروز مشکلات تولیدمثلی می‌شود، عنوان کرد: البته سایر مشکلات سلامت گله نیز منجر به بروز مشکلات تولیدمثلی می‌شوند، این درحالی است که در طول تابستان مشکلاتی همچون ورم پستان، جابجایی شیردان و سقط نیز بیشتر اتفاق می‌افتد.
چگنی در پاسخ به این سؤال که چرا در طول تابستان میزان جابجایی شیردان زیاد می‌شود؟ بیان کرد: مشکل حقیقی ممکن است مربوط به مشکلات تولیدمثلی تابستان گذشته باشد، بهبود وضعیت تولیدمثلی، معمولاً 60 روز پس از آخرین رخداد تنش گرمایی به وجود می آید، که معمولاً اوایل تا اواسط پائیز است.
این عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان ادامه داد: در این شرایط، وضعیت دوره انتقال و گاوهای تازه‌زا با تنگنا مواجه می‌شود، بنابراین تراکم، تنش و تمام مشکلات مربوط به تنش گرمایی با هم منجر به بروز مشکلات دوره انتقال خواهند شد که سالانه تکرار می‌شود.
وی با اشاره به این‌که گرما، گروهی از گاوها را بیشتر از سایر گاوها می‌رنجاند، اضافه کرد: این گروه‌ها عبارتنداز گاوهای تازه‌زا، بیمار، لنگ، پیر و گاوهای غیرآبستنی که با روز شیردهی بیش‌از 150 وارد تابستان می‌شوند.
چگنی با اشاره به این‌که علاوه‌بر اُفت عملکرد تولیدمثلی، تنش گرمایی سایر شاخص‌های گاوداری را نیز متأثر می‌کند، افزود: به طور مثال تولید شیر اُفت می‌کند و مصرف ماده خشک به مقدار 10 درصد یا بیشتر کاهش می‌یابد و میزان بیماری‌های مختلف در سطح گله افزایش می‌یابد.
این عضور هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان ادامه داد: تنش گرمایی در گاوهای خشک، باعث کاهش 10 درصدی وزن تولد، کاهش 12 درصدی تولید شیر در شیردهی بعدی، اُفت کیفیت آغوز با کاهش غلظت lgG و منجر به بروز مشکلات مربوط به دوره انتقال و زایمان می‌شود.
وی در پاسخ به این سؤال که برای گاوهای در معرض خطر چه اقداماتی باید انجام دهیم؟ عنوان کرد: گاوها روزانه حدود 240 لیتر آب می‌نوشند، توصیه ما این است که وضعیت آبرسانی در گاوداری را بررسی کنید که از لحاظ مواد معدنی، PH و باکتری ها دو بار در سال مورد آزمایش قرار بگیرد.
چگنی با اشاره به این‌که بسیاری از تجهیزات آبخوری ممکن است نیاز به کلرزدائی داشته باشند، عنوان کرد: آبخوری‌ها را هر روز شسته و پر از آب کنید، حداقل هفته‌ای یکبار آبخوری‌ها را با ترکیب کلره بشوئید، برای هر 10 راس گاو باید حداقل 76 سانتی‌متر محیط آبخوری فراهم کرد و حداقل دو آبخوری در هر بهاربند تعبیه کنید.
این عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان تأکید کرد: زمانی‌که دمای هوا بیش‌از 21 درجه سانتیگراد است، پنکه‌های گاوداری باید پیوسته روشن باشد.
وی با اشاره به ضرورت نصب مه‌پاش، عنوان کرد: هدف از نصب مه‌پاش، خیس کردن پوست دام و تبخیر آب از روی بدن گاو در هر چرخه از مه‌پاشی است.
چگنی با اشاره به اهمیت نوع تغذیه در گاوها، بیان کرد: با به حداقل رساندن انتخاب اجزای خوراک توسط دام، احتمال رخداد اسیدوز را به حداقل برسانید، طول منابع الیاف مؤثر جیره باید پنج سانتی‌متر باشد.
این عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان تأکید کرد: با ارائه برنامه‌های تولیدمثلی می‌توان تنش به وجود آمده را کاهش داد.
وی عنوان کرد: با اعمال تغییرات و طراحی برنامه‌ای مدون در راستای کاهش دما در طول فصل تابستان روزانه 2.2 تا 3.1 کیلوگرم شیر تولیدی افزایش می‌یابد.
انتهای پیام

http://www.Lor-Online.ir/fa/News/203263/چند-توصیه-برای-حفظ-گاوهای-در-معرض-خطر-در-تابستان
بستن   چاپ