ندای لرستان
یک دکترای ترویج کشاورزی مطرح کرد:
طرح «یاوران تولید» مکمل حضور محققان معین در نظام نوین ترویج کشاورزی
دوشنبه 4 مرداد 1400 - 08:14:47
ندای لرستان - ایسنا/لرستان یک دکترای ترویج کشاورزی گفت: انتظار می‌رود اجرای طرح یاوران تولید منجر به استفاده بهینه از نتایج تحقیقات کشاورزی در برنامه‌های توسعه کشاورزی شود.

مهشید بهادری در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به این‌که یکی‌از سیاست‌های دولت در بخش کشاورزی، انجام تحقیقات کاربردی است، اظهار کرد: اصولاً در مجامع علمی تحقیقات به عنوان راهبردی مناسب برای افزایش تولید و عرضه هدفمند محصولات کشاورزی در نظر گرفته می‌شود.
وی ادامه داد: یکی‌از نقاط ضعف عمده نظام تحقیقاتی کشور در بخش کشاورزی، جدایی فرآیند تحقیق، آموزش و ترویج یافته‌های تحقیقاتی است، اگر هم تحقیقات کاربردی انجام و منجر به نتایج کارآمدی شود، مشکل اصلی زمان و نحوه انتقال آن به بخش اجرا و بهره‌برداران کشاورزی است.
بهادری تصریح کرد: بطور مثال مراکز تحقیقات کشاورزی اگر در تحقیقات خود به نتایج ارزشمندی برسند ولی به علت جدایی این بخش‌ها از یکدیگر و عدم به کارگیری سازوکارهای مناسب، یافته‌ها و نتایج تحقیقات یا در اختیار متقاضیان و مخاطبان واقعی در عرصه تولید در بخش کشاورزی قرار نمی‌گیرد و یا با سازوکار ناقص در اختیار آن‌ها قرار خواهد گرفت، حتی ممکن است انتقال پیام با کیفیت مناسب انجام شود، ولی به لحاظ زمانی به اندازه‌ای به تأخیر اُفتد که عملاً شرایط و نیاز مخاطبان تغییر کرده باشد.
این دکترای ترویج کشاورزی عنوان کرد: بسیاری از صاحب نظران در بخش کشاورزی، بر این عقیده‌اند که تقویت پیوند بین تحقیق و ترویج علاوه‌بر اینکه رقابت‌های غیر ضروری و دوباره کاری فعالیت‌ها را کاهش می‌دهد، باعث افزایش اثربخشی فعالیت‌های ترویج و تحقیقات کشاورزی می‌شود.
وی ادامه داد: ترویج در نظام دانش و اطلاعات کشاورزی، مسائل و مشکلات فنی کشاورزان را شناسایی کرده و به محققان انعکاس می‌دهد و با همکاری و مشارکت مراکز تحقیقات کشاورزی تلاش دارد تا پاسخ مسائل فنی کشاورزان را با بهره‌مندی از نتایج آخرین یافته‌های تحقیقاتی و تلفیق با دانش بومی آنان به دست آورده و در اختیارشان قرار دهد.
بهادری با اشاره به این‌که بکارگیری محققان معین در سطح مراکز جهاد کشاورزی از سال 1394 با ابلاغ طرح نظام نوین ترویج کشاورزی آغاز شده و هم اکنون نیز در راستای اجرای بند سوم ابلاغیه شماره 3282 / 020 مورخ 20/02/1399 وزیر محترم جهاد کشاورزی در خصوص بهرهمندی از ظرفیت محققان برای حضور در عرصه‌های تولید، دستورالعمل اجرایی طرح یاوران تولید در تاریخ 31/02/1399 توسط معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی به روسای مراکز تحقیقاتی و سازمان جهاد کشاورزی استان‌ها برای استحضار و همکاری اعلام شد، باعنوان طرح به فعالیت خود ادامه می‌دهد.
این دکترای ترویج کشاورزی با اشاره به این‌که در حقیقت این طرح ادامه و امتداد حضور محققان معین در نظام نوین ترویج با عنوان «طرح یاوران تولید» است، عنوان کرد: این طرح با هدف بهره‌مندی از ظرفیت محققان معین مراکز تحقیقات کشاورزی در سطح کشور به منظور تسهیل انتقال دانش به عرصه‌های تولیدی و به منظور تعامل هرچه نزدیک‌تر همه واحدهای اجرایی، تحقیقاتی و افزایش اثربخشی دانش و تکنولوژی در عرصه‌های تولیدی اجرا می‌شود
وی ادامه داد: محقق معین در طرح نظام نوین ترویج کشاورزی اینگونه تعریف شده که به محقق یا عضو هیأت علمی شاغل در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اطلاق می‌شود که براساس تخصص محصولی موضوعی و متناسب با تعداد و پراکنش مراکز جهاد کشاورزی به منظور پشتیبانی علمی و فنی مروجان مسئول پهنه، با پیشنهاد رئیس مرکز تحقیقات و ابلاغ رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان منصوب می‌شود.
بهادری عنوان کرد: هم‌اکنون کارگروه استانی یاوران تولید در سطح استان با حضور رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان به‌عنوان ریاست کارگروه یاوران تولید، ریاست محترم مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان به‌عنوان دبیر و معاون پژوهش و فناوری مرکز تحقیقات به‌عنوان دبیر محققان معین کارگروه یاوران تولید در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان فعالیت دارد.
این دکترای ترویج کشاورزی بیان کرد: طرح یاوران تولید در لرستان در پنج کارگروه کارشناسی زراعت، باغبانی، دام و طیور، شیلات و منابع طبیعی بخش اجراء، ترویج، با حضور 60 نفر از محققان بخش‌های تحقیقاتی در سطح استان و کارشناسان اجرایی در سطح شهرستان اجرا می‌شود.
وی افزود: در طرح یاوران تولید با تشکیل تیم‌های پایش و نظارت متشکل از محققان و کارشناسان اجرایی، ابتدا چالش‌های عرصه تولید و موانع بر سر راه تولیدکنندگان بررسی و رفع می‌شود.
بهادری با اشاره به این‌که هدف اصلی از اجرای این طرح استفاده از ظرفیت کلیه محققان معین، مسئله‌یابی و کار میدانی است، عنوان کرد: در این طرح پس از مسئله‌یابی در کارگروه‌های تخصصی، بلافاصله راهکارهای رفع مشکل ارائه می‌شود تا ضمن حصول نتیجه مطلوب مسیر انتقال دانش به بهره‌برداران و مزرعه تسهیل شود.
این دکترای ترویج کشاورزی بیان کرد: در اجرای این طرح، حضور هدفمند اعضای هیات علمی و محققان معین در بازدیدها و برنامه‌های نظارت و پایش عرصه‌های تولیدی، متناسب با تخصص و تجارب آن‌ها، براساس برنامه‌هایی که طراحی و ابلاغ می‌شود، الزامی است.
وی تأکید کرد: نهایتاً انتظار می‌رود اجرای طرح یاوران تولید منجر به استفاده بهینه از نتایج تحقیقات کشاورزی در برنامه‌های توسعه کشاورزی شود.
بهادری ادامه داد با توجه به اینکه در اجرای این طرح حضور فعال و هدفمند محققان معین در عرصه کشاورزی در حال شکلگیری و تکامل است، تولید حداکثری، بحث سلامت محصولات کشاورزی و حفظ منابع پایه کشور، با تمام توان پیگیری و رصد می‌شود.
انتهای پیام

http://www.Lor-Online.ir/fa/News/221456/طرح-«یاوران-تولید»-مکمل-حضور-محققان-معین-در-نظام-نوین-ترویج-کشاورزی
بستن   چاپ